Личните лекари бяха изключени от амбулаторната процедура за домашно лечение

...
Личните лекари бяха изключени от амбулаторната процедура за домашно лечение
Коментари Харесай

Д-р Киров: Изключването на личните лекари от домашното лечение на Covid ощетява пациентите

Личните лекари бяха изключени от амбулаторната процедура за домашно лекуване на пациенти с лека и приблизително тежка форма на Covid-19. Амбулаторната процедура ще бъде изпълнявана само от експерти в 150 Covid-зони на поликлиники в цялата страна и единствено там ще се правят обещаните безвъзмездни прегледи, проучвания и ще се предписват безвъзмездни медикаменти. Личните лекари няма да имат право да правят никое от тези неща. Защо се стигна до такава степен и какво следва –Mediapool потърси отговорите от доктор Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

По думите му персоналните лекари са изключени от опцията да извършват процедурата и да получават пари за прегледите, само че не и от това да преглеждат пациентите. Което е незаслужено преди всичко за самите пациенти и по-късно за персоналните лекари.

Защо персоналните лекари бяхте изключени от опцията да работите по новата амбулаторна процедура за леки и приблизително тежки случаи на Covid-19, които се лекуват у дома?


За това би трябвало да бъдат питани министъра на опазването на здравето и шефа на НЗОК. Според мен една от аргументите беше, че ние не сме съгласни с метода, по който е конструирана процедурата. Ние считаме, че тя не е издържана нито от здравна, нито от финансова позиция и няма изгода нито за пациентите, нито за лекарите. Ние водихме диалози с институциите. Предложените и от нас, и от тях разновидности са качени на нашия уебсайт и с невъоръжено око може да се види кое е по-доброто. Така или другояче очевидно взеха решение да работят в друга посока и процедурата да се извършва в профилираната помощ.

Което нас ни изключва от логаритъма. Но не ни изключва от това ние да преглеждаме пациентите. А това е най-рисковата част за нас и нашите сътрудници, тъй като не знаеш какъв ще се окаже пациентът, който преглеждаш. Според новата концепция на Министерство на здравеопазването в случай че ние имаме подобен пациент, назначили сме му съответните проучвания – PCR – и в случай че се окаже позитивен – тогава пациентът към този момент отива на друго място и там може да получи всичките неща от амбулаторната процедура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР