Личните данни на над 300 000 души - ЕГН, постоянен

...
Личните данни на над 300 000 души - ЕГН, постоянен
Коментари Харесай

Личните данни на над 300 000 българи изтекоха в БУЛСТАТ

Личните данни на над 300 000 души - ЕГН, непрекъснат адрес, имейли и телефони, се появиха в регистъра на БУЛСТАТ, заяви. Сред засегнатите са хората със свободни специалности, измежду които юристи, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, публицисти, архитекти, движимости лица и други.

Това се случва при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съответстват с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Новите ЕИК са условие на Регламент на Европейския парламент по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни (GDPR) и парадоксът е, че задачата им е точно по-добра отбрана на тази информация.

" На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И открих, че когато натисна елементи по справката, мога да видя освен ЕГН, само че и непрекъснат адрес, сегашен адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като персонални данни, сме изкарали всички данни. На някои сътрудници са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал осведомено единодушие за издание на тези данни ", изясни пред БНР юрист Гергана Върбанова. Адвокатите към този момент са сезирали Агенцията по вписванията за казуса, само че нямат отговор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР