Лични лекари във Варна са принуждавани да вземат проби за

...
Лични лекари във Варна са принуждавани да вземат проби за
Коментари Харесай

Лекари са заставяни да вземат проби за коронавирус с подръчни материали и без защитни средства

Лични лекари във Варна са принуждавани да вземат проби за осъществяване на проби за съществуване на ковид с подръчни средства и в фрапантно нарушаване на изискванията за транспорт на пробите, избрани в писмени указания на Министерството на здравеопазването. За това оповестиха в няколко сигнала до " Дневник " лекари от Варна.

Нарежданията са били давани с устни заповеди по телефона,

настояват те.

Според лекари, поискали да останат анонимни, с джука заповед по телефона от Районна здравна инспекция-Варна през вчерашния ден им е било нареждано да посетят пациенти със подозрение за коронавирусна зараза, с цел да им вземат проба за тест. " Това е изключителна недомислица по няколко аргументи ", настояват те.

Липсват професионални сетове за взимане на проби, като вместо това се употребяват подръчни средства с ниска надеждност. Липсват условия за превозване на пробите при съблюдаване на нужните условия, липсва профилиран превоз. Взетите проби се носят на първо време в Районния център по опазване на здравето във Варна, а от там кой знае по какъв начин стигат до Университетската болница " Св. Марина ".

Днес общопрактикуващи лекари изпратиха до " Дневник " и фотоси на сетовете, с които през вчерашния ден са били изпратени от Регионалната здравна ревизия да вземат проби от пациент със подозрение за коронавирусна зараза. Те съдържат

два стерилни контейнера за урина и два памучни тампона

с дървени дръжки.

В същото време в инструкциите на Министерството на здравеопазването за лабораторни проучвания при подозрения за зараза с COVID-19, които са изпратени до Районните здравни инспекции, категорично е посочено по какъв начин и с какво се вземат сходни проби. Това би трябвало да става с тампон от дакрон (полиестерен памук) с гъвкава пластмасова ръкохватка. Освен това пробите би трябвало да се транспортират до лаборатория при съблюдаване на температура от 4 градуса, а взетите проби би трябвало да се слагат в епруветка с вирусна транспортна среда, " с цел да се усили вирусният товар ".

 Инструкция на Министерството на здравеопазването
© Дневник

Инструкция на Министерството на здравеопазването

В инструкциите написа още, че бързото взимане и проучвания на подобаващи проби при подозрения за зараза с COVID-19 е приоритет и

следва да се управлява от лабораторен експерт.

" Уверете се, че има налични общоприети оперативни процедури (SOP) и уместно подготвен личен състав за вярно взимане, предпазване, опаковка и превоз на пробите ", гласи още текстът на документа.

За вярното превозване на пробите би трябвало да бъдат обезпечени контейнери, охладители и охлаждащи опаковки или изсъхнал лед, стерилно съоръжение за взимане на кръв и неизличими маркери, персонални защитни всякакви средства, материали за обеззаразяване на повърхности и други

Според доктор Теодина Мишева нито една от тези указания не е спазена при изпращането на персонални лекари да вземат проби. А това основава

условия за компрометирането на тестванията.

" Пробите би трябвало да се придвижват в специфична хранителна диря. А когато попитахме по какъв начин да я осигурим, ни дадоха отговор: " Хайде в този момент! Сложете в контейнера малко физиологичен разтвор ", сподели още Мишева.

 Инструкция на Министерството на здравеопазването за взимане на проби при подозрения за зараза с ковид
© Дневник

Инструкция на Министерството на здравеопазването за взимане на проби при подозрения за зараза с ковид

За лекарите, изпращани да вземат проби, не са обезпечени и никакви персонални защитни средства, както е записано в инструкциите на Министерството на здравеопазването. Освен това съгласно тях всеки контакт с евентуален притежател на ковид би означавал, че взелият тестът незабавно би трябвало да бъде подложен

под карантина без опция да обслужва пациентите си.

Устните заповеди за посещаване на място за взимане на проби при подозрение за коронавирусна зараза били издавани по телефона от доктор Анка Баева, Началник отдел " Противоепидемичен надзор " в РЗИ - Варна, настояват лекарите, подали сигналите до " Дневник ". Те показаха и телефонните номера, от които са получавали позвъняванията. В два следващи дни обаче опитите за връзка с нея, както и с шефа на инспекцията във Варна доктор Дочка Михайлова, остават без триумф. Без резултат остана и потърсеното подпомагане от Министерството на здравеопазването. В същото време Михайлова очевидно интензивно употребява телефона си, защото той постоянно дава заето.

" Нямаме никаква връзка нито с шефа,

нито с отделите на РЗИ във Варна, сподели и доктор Каролина Златева, районен координатор на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. Контактът е неосъществим ".

От липса на връзка със здравната ревизия във Варна се оплака и доктор Светлин Митев, секретар на районната гилдия на Българския лекарски съюз във Варна. " Зная за проблемите на сътрудниците, слушам за тях, сподели той. Но няма по какъв начин да ги разясня в случай, че няма издадена никаква писмена заповед за взимане на проби за съществуване на COVID-19 от персонални лекари. Те нямат подобен ангажимент и по силата на рамковия контракт с Националната здравноосигурителна каса ".

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (622)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР