Лични лекари събират такси за издаването на извинителни бележки за

...
Лични лекари събират такси за издаването на извинителни бележки за
Коментари Харесай

Джипита събират такси за издаването на извинителни бележки

Лични лекари събират такси за издаването на извинителни бележки за неявяване от учебно заведение и детска градина. От началото на образователната година практиката е всеобща, заяви бТВ.

Учениците наложително показват записка от доктор, когато отсъстват от занятия по болест. Документът се изисква и в детските градини, когато родителите желаят да бъдат освободени от част от таксата.

По този мотив Гинка Димитрова потърсила персоналния си доктор, когато 3-годишната й щерка се разболяла.

“Три лв. струваше бележката. И изиска за мен, за моя болничен, три лв., като аз съм неин пациент”, изясни тя пред малкия екран.

Оказва се, че таксата за извинителна записка е изцяло законна, защото издаването на документа не е включено в пакета действия, заплатен от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

Всеки персонален доктор дефинира размера на таксата самичък – 1, 2, 5 или повече, зависи от джипито. Някои джипита избират да не събират такси от пациентите си.

”Това е контрактуван развой, могат да се договорят и на обособени цени”, разяснява доктор Георги Миндов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Таксата се води за административно обслужване.

Важно изискване е на видно място в лекарския кабинет да има изложен ценоразпис.

Срещу платената сума пациентът би трябвало да получи касова записка. За издаване на болничен обаче не може да се събира такса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР