Лични лекари отказват да поставят втора доза РНК ваксина на

...
Лични лекари отказват да поставят втора доза РНК ваксина на
Коментари Харесай

Лични лекари отказват да поставят и РНК ваксина след първа доза AstraZeneca

Лични лекари отхвърлят да слагат втора доза РНК ваксина на пациенти, които са ваксинирани с първа доза AstraZeneca. Причината е липса на написана заповед от здравните управляващи. Затова и общопрактикуващите лекари упорстват решението на Ваксинационния щаб във връзка с използването на Оксфордската ваксина да бъде облечено в заповед, написа “Монитор “.

В началото на седмицата от щаба взеха решение, че страната ни ще продължи ваксинирането с AstraZeneca, само че с ограничавания. Препаратът няма да се ползва при дами под 60 година с нараснал риск от тромбоза или анамнеза за тромбоцитопения. Втора игла от Оксфордската ваксина пък може да се сложи на лицата с първа доза, които нямат съществени лекарствени реакции. На ваксинираните с AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза, може да бъде сложена Pfizer, само че не по-рано от 84 дни след първата. Именно това решение провокира ужас измежду фамилните лекари, съгласно които сходни рекомендации би трябвало да бъдат написани публично, а не просто обявени.

Такава заповед обаче надали ще бъде издадена, защото изначално имунизационният щаб не издава заповеди, прецизира " Монитор ". Според експерти в Министерството на здравеопазването е редно джипитата да се съобразят с рекомендацията на здравните управляващи и да им се доверят. Председателят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров е безапелационен, че би трябвало да има протокол, при който да се имунизира с разнообразни препрати. " Втора доза РНК – такова нещо няма публично оповестено. Нека го напишат на кого, по какъв начин и тогава “, споделя фамилният доктор. Той показва, че в неговата процедура има сложени две игли от Pfizer, а в този момент му следва да слага и на AstraZeneca. Доц. Киров напомни, че персоналните лекари към момента не разполагат с задоволителни количества дози ваксини и продължава практиката да се редят по опашки пред РЗИ.

Общопрактикуващият доктор и член на Български лекарски съюз доктор Гергана Николова също няма желание да ваксинира пациенти с разнообразни ваксини, до момента в който не излезе публична заповед. " Ще сложа втора доза РНК, когато някой от медицинския ръб го съобщи “, безапелационна е тя пред изданието. Според нея това решение на щаба би трябвало да е облечено в заповед, с автограф и щемпел. “Когато приказваме за толкоз сериозен развой, би трябвало някой да носи тази отговорност “, безапелационна е доктор Николова. По думите на фамилния доктор има къса характерност на препарата, където на никое място не е разказано, че може да се съчетават двете ваксини. Затова тя акцентира, че се води с изключение на от рекомендациите на имунизационния щаб, само че и от късата характерност на препарата и се преценява с това какво е написал производителят.

“Решението си е на щаба, имунизацията я слагам аз и пациентите са мои. Отговорността за моите пациенти е моя “, безапелационна е доктор Гергана Николова. Семейният доктор признава, че има доста пациенти, които да са се отказали от имунизация с AstraZeneca, защото хората се опасяват след всичко, което се изговори за имунизацията и следствията. Д-р Николова показва, че през последния месец джипитата са имали опция да получат дребни количества РНК ваксини и се видяло по какъв начин в тези дни доста е скочил броят на ваксинираните. Тя уточни, че в страната има към 4000 сeмейни лекари и всеки от тях, в случай че слага по 20 дози дневно, това са общо 80 хиляди за денонощие. “Това е доста повече от това, което могат да създадат 300 кабинета “, разяснява експертът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР