Личната колекция на Христо Явашев - Кристо и Жан-Клод отива

...
Личната колекция на Христо Явашев - Кристо и Жан-Клод отива
Коментари Харесай

Пускат на търг личната колекция на Кристо и Жан-Клод

Личната сбирка на Христо Явашев - Кристо и Жан-Клод отива на търг през февруари 2021 година „ Сотбис ", една от най-големите аукционни къщи в света, ще предложи над 400 творби на изкуството, събирани през годините от фамилията и висели по стените на студиото им в Ню Йорк, оповестява „ Уолстрийт Джърнъл ". Аукционът ще предложи и няколко техни произведения от разнообразни интервали на кариерата им.

Познати в професионалните среди просто като Кристо и Жан-Клод, двамата печелят известност с амбициозните си планове, опаковайки здания, мостове, островни брегове и поставяйки порти в Сентрал парк в Ню Йорк. Всичките им съоръжения са краткотрайни и безвъзмездни за посещаване. Реализацията им лишава години и притеглят милиони туристи. След гибелта на Жан-Клод през 2009 година, Кристо реализира още няколко плана, замислени от двамата, измежду които плаващата пирамида „ Мастаба " в Лондон и „ Плаващите кейове " в италианското езеро Изео, Италия. Кристо си отиде през май 2020-а на 84-годишна възраст.

Арт сбирката на двойката е събрана най-вече от дарове или посредством замяна на техни произведения против творби на други следвоенни актьори, на които Кристо и Жан-Клод се възхищават. Сред тях са Лучо Фонтана, Ив Клайн и Мимо Ротела.

Очаква се сумата от продадените творби да надвиши 4 млн. $, пресмята специалистът на аукционната къща Саймън Шоу.

„ Това е интимната галактика, в която създателите са живели, а не техният обществен облик - прибавя още Шоу. - Едното подклажда другото. Всяка стена на тяхното студио рефлектира в творбите им. "

На една от стените, напълно покрай кухнята, са висели платна на Анди Уорхол от 1964 година („ Джаки ", оценена на 975 хиляди долара) и на Клайн („ Неозаглавен наследник монохром " от 1958 година, оценена на 375 хиляди долара). Върху хладилника им пък можело да се откри буркан за бисквити с формата на връзка банани, които преди време принадлежали на Уорхол. Очаква се декоративният предмет да се продаде за 365 $.Сред творбите от по-ранен интервал на търга ще бъде препоръчан „ Висок стол " (Hoge Armchair) на Герит Ритвелд от 1919 година - едно от творбите, които провокират удивление у двойката по време на визитата им в дома на колекционера Мартин Висер в Холандия. През 1963 година колекционерът им дава стола, само че желае в подмяна един опакован предмет.

Когато Кристо, Жан-Клод и дребният им наследник се реалокират от Париж в Ню Йорк през 1964 година, столът е подложен на почетно място в дома им, твърди Лоренца Джованели, управител на студиото на двойката.

„ Донесоха си единствено няколко куфара, матраци и този стол ", споделя Джованели.

Очаква се столът да отиде при нов покупател за най-малко 97,5 хиляди $.Останалите експонати, които следва да бъдат препоръчани на търга, разкриват непознато до момента другарство сред Кристо и Жан-Клод и един от първопроходниците в попарта Клас Олденбург, прочут със основаването на искрящи, железни статуи на обекти от всекидневието. Стиловете им явно се разминават, само че съгласно Джованели артистите са се срещнали през 1964 година, когато открили, че са съседи в „ Челси хотел " в Ню Йорк. По-късно тримата разделят едно студио в „ Сохо ", което по-късно Кристо купува.

В сбирката ще бъдат препоръчани три от ранните произведения на Олденбург - статуи на сладолед, пържола и бекон с яйца. Общата сума, на която са оценени, е 49 хиляди $.

„ Много мемоари има тук и всяко произведение е с някакво значение ", обобщава Джованели.

Приходите от аукциона ще отидат в попечителския концерн на създателите, като вярата е, че ще бъдат задоволително за основаването на фондация. Засега студиото на двойката остава интензивно, до момента в който не бъде приключен и последният им план - пакетирането на „ Триумфалната арка " в Париж през септември 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР