Либия се върна под светлината на прожекторите през миналата седмица,

...
Либия се върна под светлината на прожекторите през миналата седмица,
Коментари Харесай

Добивът на петрол в Либия е в хаос, точно когато светът се нуждае от него

Либия се върна под светлината на прожекторите през предходната седмица, когато разгласи, че създава по 1 млн. барела нефт дневно по-малко от предходната година.

Това бе огромна вест за потребяващите нефт народи, които търсят спомагателни доставки откакто на петрола, приближаващ от Русия, която е третият максимален производител в света, бяха наложени наказания. Допълнителни количества от Либия биха обезпечили по този начин нужното облекчение във връзка с възходящата инфлация, настояват анализатори.

От министерството на петрола на Либия оповестиха пред CNN в сряда, че производството на страната съвсем е спряло през юни, достигайки 100 000 барела дневно, спрямо 1.2 млн. барела дневно предходната година. Вчера петролният министър на страната Мохамед Оук съобщи пред CNN, че производството се е повишило до 800 000 барела дневно, като причина за това е възобновяване на добива от някои петролни полета.

Колебаещото се произвеждане и противоречащите си разкази към промишлеността са образец за безпорядъка, който царува в петролния бранш на Либия, като на този стадий няма огромна изясненост кой в действителност управлява най-ценния запас на страната. Това също по този начин очерта стратегическата значимост на една разпокъсана страна по южния фланг на НАТО, където западните страни се пробват да възвърнат позициите си.

Американският дипломат в Либия Ричард Норланд съобщи пред CNN, че заради политическото напрежение в страната "има избрани страни, които се стремят да завоюват преимущество посредством представянето на неправилни данни за добива на нефт. " Предишните данни, предоставени от министерството на петрола бяха "невечерни, " споделя той, допълвайки, че "реалното производството е доста по-голямо. "

Ето какво би трябвало да знаете за петролната промишленост в Либия:

Защо петролът от Либия е значим?

Северноафриканската страна разполага с 3% от потвърдените петролни запаси в света, споделя Юсеф Ал Шамари, основен изпълнителен шеф на CMarkits в Лондон. Страната е член на ОПЕК, само че тя не е лимитирана от индустриалните си квоти поради политическата рецесия, в която се намира, което значи, че може да добива и изнася колкото изиска.

Близостта й до Европа значи, че Либия елементарно може да изнася нефт по море по доста по-кратки направления от други производители, а по-голяма част от петрола й отива за европейски страни, споделя той.

Кое е най-голямото затруднение пред добива на нефт в Либия?

Воюващите групировки в Либия употребяват петрола като лост за въздействие, до момента в който се пробват да вземат превъзходство. В страната има политическо опълчване сред съперничещи си държавни управления на изток и запад, което докара до това въоръжени групи, подкрепящи източното държавно управление, да поемат контрола над петролните уреди и да ги затварят на няколко пъти.

Подкрепеното от Организация на обединените нации „ Правителство на националното обединяване “ се намира в столицата Триполи и е ръководено от краткотрайно изпълняващия длъжността министър-председател Абдулхамид Дбейба. На изток има настрана държавно управление, определено от Народното събрание, заседаващ в Тобрук, което се оглавява от Фатхи Башага.

По-голяма част от петролните полета и инфраструктура на Либия са в източната част на страната, където Либийската национална войска, предвождана от Халифа Хафтар, има надзор. Той е съдружник на държавното управление на Башага.

Кой управлява добива на нефт?

На хартия, основаната в Триполи National Oil Corporation (NOC) е сдружението, което има задачата да управлява производството и да продава петрола на страната в чужбина.

Воюващите страни от изток и запад се пробват да открият надзор над NOC от 2014 година, само че секторът се управлява от петролния министър Мохамед Оун, който е част от подкрепеното от Организация на обединените нации държавно управление в западната част на страната.

Неговото въздействие обаче е едва, съгласно либийския анализатор Джалел Харчауи, а той води битка за превъзходство с NOC, "която поставя големи старания ", с цел да максимизира производството.

На терен обаче нещата значително се управляват от основаният на изток пълководец Халифа Хафтар, споделя Харчауи. Въоръжени бригади под негово командване на няколко пъти прекъсват производството.

Каква е ролята на задграничните участници?

Петролният министър Оун упреква непознати сили с конкуриращите се ползи за политическата рецесия в Либия. "Между тях би трябвало да бъде подписано съглашение, с което да се реализира механизъм за изваждане на Либия от рецесията, " съобщи той пред CNN.

Хафтар има поддръжката на Египет, Обединените арабски емирства и Русия.

Руските наемници от „ Вагнер “ влизат в Либия през 2019 година, което съгласно Организация на обединените нации е опит за оказване на поддръжка на Хафтар и неговата Либийска национална войска. „ Вагнер “ разполага с няколкостотин души в Либия, ситуирани към най-големите петролни полета, настояват специалисти.

През 2020 година в пика на тяхното присъединяване „ Вагнер “ откриват надзор над петролното поле Шарара, което е едно от най-големите в Либия. Това също по този начин оказва помощ на Хафтар да наложи обсада над износа на нефт. Присъствието на съветски наемници дава на Москва опцията на нарушава предлагането на нефт от Либия, в случай че пожелае, споделя Харчауи.

Според американския дипломат Норланд спадът в добива на нефт на Либия "определено обслужва съветските ползи, а Москва без подозрение поддържа това, " само че той отдава нарушеното произвеждане сега на "вътрешни либийски фактори. "

Принуждава ли петролът Запада да реализира завръщане в Либия?

По-рано този месец английското посолството отвори още веднъж порти в Триполи, а през март Съединени американски щати предложиха механизъм за надзор над петролните доходи на Русия за разрешаване на политическата рецесия, която пречи на производството.

На въпрос дали Съединени американски щати има доверие на подкрепеното от Организация на обединените нации държавно управление да възвърне и стабилизира добива на нефт, Норланд дава отговор, че "нито един политически индивид не упражнява върховен надзор над цялата територия на Либия включително и над петролните полета. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР