Либия протестира, след като се съобщава, че външният министър се е срещнал с израелски служител

...
Стотици хора демонстрираха през нощта в столицата на Либия и
Коментари Харесай

Стотици хора демонстрираха през нощта в столицата на Либия и други провинции, разгневени от съобщенията, че външният министър на страната се е срещнал с първия дипломат на Израел миналата седмица в Рим.

Видеоклипове, разпространени в социалните медии, показват протестиращи, които демонстрират пред сградата на външното министерство в Триполи в неделя вечерта, призовавайки за уволнението на Найла ал Мангуш.

Някои протестиращи също призоваха за оставката на премиера Абдул Хамид Дбейбе, като се събраха в резиденцията му в Триполи и я подпалиха. Не беше ясно дали Дбейбе е бил в резиденцията.

Малик Трайна от Ал Джазира каза, че в Либия има широко разпространен гняв заради срещата на Ал Мангуш, като протестите започват късно в неделя в западната част на страната.

„Протестиращите в ал-Зауия призоваваха за падането на цялото правителство поради тази среща, а хората затваряха пътища и горяха гуми в Таджура и Суг ал-Джумаа. Видяхме други протести в Мисрата“, каза той, говорейки от Триполи.

Дбейбех обяви „временното отстраняване“ на ал-Мангуш, заменяйки я с Фаталлах ал-Зани, настоящия министър на младежта, като временен външен министър. Той добави, че Ал Мангуш ще бъде обект на „административно разследване“.

Трейна каза, че и двата законодателни органа, базираният в Триполи Висш държавен съвет и базираната в Тобрук Камара на представителите (HoR), са осъдили срещата и са призовали за извънредна сесия, за да я обсъдят, като HoR описва срещата като „престъпление, извършено срещу либийския народ“.

Съобщение седмица по-късно

Политическият спор избухна в неделя, след като външното министерство на Израел съобщи, че външните министри на двете страни са се срещнали предходната седмица на среща, организирана от италианския външен министър Антонио Таяни.

„Говорих с външния министър за големия потенциал за двете страни от техните отношения“, каза израелският външен министър Ели Коен в изявление от външното министерство на Израел, добавяйки, че това е първата подобна дипломатическа инициатива между двете страни .

Коен каза, че са обсъдили „важността на запазването на наследството на либийските евреи, което включва обновяване на синагоги и еврейски гробища в страната“, и че „размерът и стратегическото местоположение на Либия предлагат огромна възможност за държавата Израел“.< /p>

Въпреки това, либийското външно министерство каза, че Ал Мангуш е „отказал да се срещне с която и да е страна“, представляваща Израел.

„Това, което се случи в Рим, беше случайна и неофициална среща по време на среща с неговия италиански колега, която не включваше дискусия, споразумение или консултация“, се казва в изявление на министерството.

Той също обвини Израел, че се опитва да „представи този инцидент“ като „среща или разговори“.

Министерството подчерта, че „напълно и недвусмислено отхвърля нормализирането с ционистката формация“ и повтори „по ясен и недвусмислен начин позицията на Либия по отношение на палестинската кауза“.

Северноафриканската държава не признава Израел и няма дипломатически отношения с Тел Авив. Според либийския закон от 1957 г. отношенията с Израел се наказват с до девет години затвор.


Път към нормализиране?

По-рано в неделя вечерта президентският съвет на Либия поиска от правителството „разяснения“, според либийската телевизия Al Ahrar, цитирайки говорителя Найва Уеба.

Президентският съвет, който има някои изпълнителни правомощия и произлиза от подкрепяния от ООН политически процес, включва трима членове, представляващи трите либийски региона.

В искането им се казва, че срещата „не отразява външната политика на либийската държава, не представлява либийските национални константи и се счита за нарушение на либийските закони, които криминализират нормализирането с „ционисткото образувание“.

Той поиска от правителствения ръководител „да приложи закона, ако срещата се проведе“.

Според Асошиейтед прес, анонимен служител на либийското правителство каза, че нормализирането на отношенията между Либия и Израел е било обсъдено за първи път на среща с Дбейба и директора на ЦРУ Уилям Бърнс, който посети либийската столица през януари.

Според длъжностното лице Бърнс е предложил правителството на Дбейба, което е признато за международно подкрепяно правителство на Либия, да се присъедини към групата от четири арабски държави, които нормализираха отношенията с Израел съгласно постигнатото с посредничеството на САЩ Споразумения Ейбрахам през 2020 г.

Либийският премиер даде първоначално съгласие, но беше загрижен за обществената реакция в страна, известна с подкрепата си за палестинската кауза, каза служителят.

В понеделник израелски служител каза пред агенция Ройтерс, че срещата между Ал Мангуш и Коен е била договорена предварително „на най-високо ниво“ в Либия и е продължила повече от час.

Отделно, бившият външен министър и министър-председател на Израел Яир Лапид разкритикува Коен за публичното оповестяване на деликатната среща.

„Страните по света тази сутрин гледат на безотговорното изтичане на информация за срещата на израелския и либийския външен министър и се питат: Възможно ли е да се управляват външните отношения с тази страна? Възможно ли е да се вярва на тази държава? Лапид каза в изявление.

Израел нормализира отношенията с някои арабски страни през последните години като част от подкрепяните от САЩ споразумения, известни като Споразуменията на Ейбрахам.

Въпреки това, твърдолинейното правителство на премиера Бенямин Нетаняху беше подложено на силна критика от страна на арабските държави заради нарастващото насилие в окупирания Западен бряг и заради подкрепата за разширяването на еврейските селища в окупираната територия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР