Либерийците ще гласуват във вторник в балотаж на избори между

...
Либерийците ще гласуват във вторник в балотаж на избори между
Коментари Харесай

Уеа от Либерия и съперникът Боакай се срещат отново на балотаж за президентски избори

Либерийците ще гласоподават във вторник в балотаж на избори сред президента Джордж Уеа и някогашния вицепрезидент Джоузеф Боакай след яростен първи тур, в който нито един не съумя да завоюва над 50 % от гласовете, с цел да обезпечи безапелационна победа.

Футболна икона Уеа, 57, поведе на първия тур през октомври, като завоюва 43,83 % от гласовете и Боакай имаше 43,44 %.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Дебат или без спор, Тръмп към момента командва конкуренцията за републиканците през 2024 година Проевропейските опозиционни партии в Полша реализиране на съдружно съглашение Президентът на Португалия привиква предварителни избори през март, откакто министър председателят подаде оставка Испанецът Санчес ще остане министър председател след съглашение за прошка с каталунските сепаратисти завършек на списъка

78-годишният Боакай е политически деец, който от 2006 година до 2018 година е бил заместител на Елън Джонсън Сърлийф, първата определена жена за държавен глава в Африка.

Анализаторите споделят, че слабият марж на гласовете сред тях – единствено 7126 гласа от съвсем два милиона гласа – и неналичието на мощен трети претендент значи, че кръгът също ще бъде доста конкурентен.

Изборите през 2023 година бяха реванш на вота през 2017 година, когато Уеа завоюва с над 61 %.

Това са четвъртите следвоенни президентски избори в страната, само че първите без наличието на задачата на Организация на обединените нации, която преди този момент е оказвала поддръжка на изборната комисия на страната.

Анализатори споделят, че изборите са референдум за престоя на ръководещата партия на власт до момента.

Някои гласоподаватели са се разочаровали от Представянето на Weah, изключително във връзка с корупцията, високото равнище на безработица измежду младежите, инфлацията на храните и общи стопански усложнения. Той уволни началника на кабинета си и двама други висши чиновници, откакто Съединените щати им постановиха наказания за корупция.

Поддръжниците на ръководещата партия споделят, че новият закон от юли 2022 година, предоставящ прокурорски пълномощия на антикорупционната комисия, е доказателство за битката на администрацията против корупцията. Опонентите обаче показват, че двама от глобените от Съединени американски щати чиновници през 2022 година са се кандидатирали за депутатски места в платформата на ръководещата партия.

Weah упрекна пандемията от ковид mic и последствията от руско-украинската война за неуспеха да реализира стопански цели.

Премахването на дотацията за ориза, главен артикул в страната, докара до следващо нарастване на цената му и водени от опозицията митинги през декември 2022 година Но даже преди този момент през 2019 година упражнението за хармонизиране на заплатите понижи заплатите на държавните чиновници.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР