Либерийците се отправят към урните, за да гласуват в тесен

...
Либерийците се отправят към урните, за да гласуват в тесен
Коментари Харесай

Либерийците ще гласуват за президент в силно оспорван балотаж

Либерийците се насочат към урните, с цел да гласоподават в стеснен балотаж, който ще реши идващия президент, откакто двама водещи претенденти приключиха първичния кръг на гласоподаване в мъртъв топлота.

Избирателните секции бяха отворени в 08:00 GMT за четвъртите следвоенни президентски избори в страната, първите без наличието на задачата на Организация на обединените нации, която преди този момент е предоставяла поддръжка на изборната комисия на страната.

Продължавайте да четете

лист от 2 детайла Уеа на Либерия и противникът му Боакай се срещат още веднъж на балотаж за президент Либерия страда от 20 години на „ негативен мир ". Време е за смяна завършек на списъка

Президентът Джордж Уеа, някогашен футболист, се кандидатира за втори мандат. Той се изправя против някогашния вицепрезидент Джоузеф Боакай, по-възрастен общественик, който е сериозен към ръководството на Уеа.

Двамата претенденти взеха надлежно 43,83 % и 43,44 % от гласовете в първото допитване - разлика от единствено 7126 гласа - създавайки упования за доста оспорван балотаж във вторник.

Противоречив първи член

Уеа, който е по-популярен измежду младежите, изиска повече време, с цел да извърши обещанията си за битка с корупцията и възстановяване на поминъка в една от най-бедните страни в света. Либерия към момента се бори с последствията от две цивилен войни сред 1989 и 2003 година и епидемията от ебола през 2013-2016 година, която умъртви хиляди хора.

Уеа споделя, че е подкрепил образованието, построил е пътища и лечебни заведения и е вкарал електричество в домовете.

Въпреки това, неговите съперници, в това число противникът Бокай, показват неприятните резултати във връзка с корупцията, високата безработица измежду младежите и общите стопански усложнения.

„ Има противоречие сред думите и дейностите “, сподели Ибрахим Ал-бакри Найи, шеф на основания в Монровия Институт за обществени и стопански проучвания Ducor.

Боакай, който е бил вицепрезидент от 2006 година до 2018 година, има забележителен обществен и персонален опит, само че на 78 години възрастта му се смята за минус.

Уеа и Боакай получиха поддръжка от претенденти, изгубили на първия кръг.

Решаващ фактор може да бъде по какъв начин 6-те % от гласоподавателите, чиито бюлетини са били невалидни на първия тур, вземат решение на втория тур.

Избирателната интензивност също може да бъде основна, сподели Лорънс Йелу, който управлява групата на гражданското общество Accountability Lab Liberia.

Той чака по-ниска изборна интензивност от рекордните 79 % на 10 октомври, когато президентските избори бяха съчетани с парламентарни избори.

Макар и като цяло мирни, няколко конфликта сред съревноваващи се фракции се състояха в навечерието на изборите. Всякакви хипотетични нередности в окончателното допитване може да доведат до още безредици.

Икономиката на Либерия означи растеж от 4,8 % през 2022 година, движен от производството на злато и относително положителната годишна продукция, само че повече от 80 % от популацията към момента е изправено пред умерена или тежка продоволствена неустановеност, заяви Световната банка през юли.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР