Либерализмът претърпя провал и категорично не може да се говори

...
Либерализмът претърпя провал и категорично не може да се говори
Коментари Харесай

Николай Бареков за геометрията на Евклид, консерватизма, либерализма, математиката на Лобачевски и Айнщайн пред студенти

Либерализмът претърпя неуспех и изрично не може да се приказва за Студена война. В рамките на 20-ти век ние видяхме два опита, свързани с либерализма – националсоциализма и комунизма, които починаха героичен, завличайки в бездната стотици милиони човешки животи. Либерализмът се оказа един политически изверг.

Това съобщи евродепутатът Николай Бареков по време на конференция на тематика „ Консерватизъм против демократизъм. Това ли е плод на новата Студена война? “. Събитието се организира под егидата на Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), чийто член е Бареков, в партньорство с Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УНИБИТ) в София.

Участие във форума взеха проф. доктор Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ и професор лекар по стопански науки, проф. доктор Николай Палашев, професор по корпоративни връзки, проф. доктор Никола Аврейски, анализатор по проблемите на евроатлантическото съдействие, историята на европейската концепция и европейската интеграция и медийният анализатор и PR специалист Никола Митев. За първи път през днешния ден български политик в лицето на Николай Бареков употребява университетските си знания, с цел да опише пред студенти по занимателен метод теорията на консерватизма.

Пред аудиторията Бареков уточни, че е забавно да се приказва за конфликт сред консерватизъм и демократизъм като политически теории, които изясняват публичните връзки, само че в бъдеще борбата ще бъде сред консерватизма и изкуствения разсъдък. „ През XIX век математикът Лобачевски трансферира геометрията във времето и двете успоредни прави от пространството се събраха. 50 години по-късно се появяват двама интелектуални разбойници – Макс Планк и Айнщайн, които взривяват категориите „ време “ и „ пространство “. По-късно се появява и другият талант на човечеството – Стив Джобс. Той прави и първата голяма, а мисля, че и решаваща крачка, към основаването на изкуствен интелект. Основната доктрина на относителността, която изяснява света, която потегля от Планк и се довършва от Айнщайн, в действителност не е толкоз универсална, колкото може да се окаже изкуственият разсъдък “, сподели Бареков.

Според него с крачката, която светът е направил към изкуствения разсъдък, се слага въпросът за съществуването на самото човечество и моралът. „ Либерализмът е нещо, което опонира на всички показа за същността на индивида. Когато консерватизмът се заражда като научна или политическа доктрина, ние се намираме в епохата на Свети Тома Аквински. Той се вълнува от индивида и проекцията на индивида – Бог “, уточни още Бареков.

Акцент в изявлението му беше, че личността може да се развива от ден на ден, в случай че индивидът се съревновава с изкуствения разсъдък. Идеята на Бареков за това всеки един възпитаник да има таблет, в който да има вграден изкуствен интелект, е първата крачка, а наред с това ще може да се приказва и за публично развиване на страната.

„ В момента държавното управление заплаща по 120 млн. лева лихви върху дълга от 16 милиарда лева, който се изтегли. Да не приказваме, че няколко пъти господин Борисов даде обещание таблети за децата и несъмнено тази концепция към този момент е негова, а аз нямам нищо общо “, сподели с подигравка и жлъч евродепутатът Бареков, отбелязвайки, че с цел да има всеки възпитаник таблет, са нужни еднократно 100 млн. лева

„ На 16-годишна възраст моето занимание беше писането на лирика и проучването на неевклидовата геометрия и квантовата физика. Ако тогава имах таблет, кой знае къде по света щях да преподавам математика. Постепенно изгубих интерес. Но мога да ви кажа, че в поезията на класици като Николай Кънчев и Езра Паунд е цялостно с математически модели, които оказват помощ на създателите да преведат с езика на математиката и разсъдъка страстта на душата. Поезията и математиката са нещо като фотоапарат, с който пренасяш света на белия лист хартия “, изясни пред студентите Бареков.

„ Консерватизмът се занимава с индивида, либерализмът – с пазара. Докато има човек, ще има теории и свят. Пазар може и да има, може и да няма “, сподели Бареков. „ Да съпоставяме либерализма с консерватизма не е като да съпоставяме филмите на Куентин Тарантино с тези на Луис Бунюел, тъй като и в двата случая става въпрос за стойностно кино. Либерализмът е подправена доктрина, фалшив, който е фиктивен, с цел да се опълчи на консерватизма. Но за разлика от консерватизма, който има здрави корени в индивида, либерализмът е една измислена доктрина без здрави основи. Има две фундаментални човешки науки – науката за индивида и неговата обществена функционалност и математиката. В математиката има четири столетия – тази на евклидовата геометрия, която продължава няколко хиляди години, идната ера е тази на Исак Нютон и Лобачевски, когато се появяват доста неевклидови геометрии. Третата епоха е теорията на относителността, която изяснява на процедура света, космоса и безкрайността и четвъртата ера е тази на изкуствения разсъдък, когато самият човек се трансформира в господ. За разлика от математиката, която стигна до тук, публичните науки родиха единствено теориите на консерватизма, само че на езика на математиката през днешния ден ние се намираме в интервала сред евклидовата геометрия и времената на Лобачевски и Исак Нютон.

В тази връзка той уточни и критериите за различаване дали теорията за либерализма е изродена и дали консерватизмът работи. Когато тези критерии са налице, имаме неолиберализъм, който е още по-уродливата форма на подправения демократизъм. На първо място са несвободни медии, следват страната и институциите като главен вложител в стопанската система (за образец Бареков даде Съединени американски щати и Европейски съюз, Китай и Русия).

Поне половината страни от ТОП 20 в света по новаторски технологии и величина на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията не са общоприети демокрации. Сред тях Китай, Турция и доста други. Трети са капиталовите фондове, които на приказки са най- контролираният бранш, само че в действителност са тъмна кутия и никой не знае какво става вътре. Четвърто: политиците стават същински олигарси, парите минават през тях, изясни евродепутатът. „ Политиците са новите олигарси. Те движат парите. Олигархията основава своите политически облици. Няма богат човек по света, който да не е обвързван с страната “, означи Бареков.

Петият аршин е паралелна система на народна власт, която работи, каквото и да се случи на изборите, така наречен задкулисие. За да си реакционер не би трябвало да си предал своите гласоподаватели и своите политически и персонални убеждения. „ Консервативната доктрина като единствената работеща има своето бъдеще. В България консерватори няма като политически дейци и партии. През месец юни следва моето публично приемане освен в персонално качество, само че и на познатата като ББЦ политическа групировка „ Презареди България “ в Алианса на европейските консерватори и реформисти “, съобщи Бареков. В персонално качество той изпреварва Ангел Джамбазки, който с Вътрешна македонска революционна организация също желае присъединение към Алианса. „ Не разбирам терзанието на сътрудниците от Вътрешна македонска революционна организация, тъй като аз съм член на Консервативния Алианс от четири годни. Още тогава с сътрудници от Дания и Германия сме поискали изключването на партията на Ердоган от Консервативния Алианс заради нарушение на фундаменталните човешки права в Република Турция “, съобщи Бареков.

Според евродепутата в България има едно крило от умерени либерали, които видимо се стремят да развиват демократични институции. Трите кита на българската политика са ГЕРБ – една административно-демократична партия, Движение за права и свободи – административно-бюрократична партия и Българска социалистическа партия, която е една псевдолиберална групировка. Бареков дефинира като войнстващи либерали групата към скандалния олигарх Иво Прокопиев.

„ Там има един финансов център, който генерира доходи за битие, само че в никакъв случай не печели избори, в никакъв случай не влиза в Народното събрание. Винаги обаче имат финансови потоци от Европа, както и от олигарси – тези, които спонсорират групата на Прокопиев са вързани с държавния лобизъм, посредством приватизацията, посредством публичните поръчки, посредством настоящия министър-председател, от който са мощно обгрижвани. Все отново господин Бойко Борисов е измежду честите посетители на форумите на кръга „ Капитал “, сподели Бареков.

По време на конференцията стана ясно, че евродепутатът ще внесе в Европейски парламент сигнал за корупционни практики в България. Общо 14 публични организации, измежду които Българският ловно-рибарски съюз и екологични сдружения, са се обърнали към Бареков, с цел да бъдат сложени въпросите им пред Европа.

„ Тези организации ме осведомят за безспорна корист с европейските екологичните правила в България, както и за нашумелият случай с корупционните практики в регион „ Младост “ в София. Оказва се, че пари от европейски фондове се наливат в една и съща кофа – тази на войнстващата девственица в България “, сподели в умозаключение Бареков.









Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР