Либерализацията на пазара на електроенергия за потребителите ще доведе задължително

...
Либерализацията на пазара на електроенергия за потребителите ще доведе задължително
Коментари Харесай

Две крила в ГЕРБ се сбиха кой да строи „Турски поток“

„ Либерализацията на пазара на електрическа енергия за потребителите ще докара наложително до повишение на цените и не е моментът в този момент, когато приходите на хората са доста надалеч зад европейските, да вкарваме европейски практики за ценообразуване, които неизбежно ще доведат европейски цени у нас. “ Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков в предаването „ Неделя 150 “ на БНР.
По неговите думи министър Асен Василев си „ играе “ с стопанската система на България, прехвърляйки 1 милиарда лева от Фонд „ Сигурност на Електроенергийната Система “ в държавния бюджет, с цел да дава отговор на условията за влизане в еврозоната.
„ От Българска социалистическа партия от дълго време сме споделили: ще влезем в еврозоната, само че тогава, когато сме подготвени. В противоположен случай, ще компрометираме както самата концепция за еврозоната, по този начин и устрема на страната да се развива обикновено “, акцентира Ерменков.
Според него отвесният газов кулоар, който беше тематика на Народното събрание през седмицата, е още една инвестиция, при която България със свои пари взема решение непознати проблеми без да има опция да се възползва от нея.
„ По същия метод сега „ Турски поток “, който също беше издигнат с български пари, транзитира газ за Европа, само че ние не можем да се възползваме от този пренос – още повече, че в края на тръбата цените на газа са доста по-ниски, в сравнение с са в България “, обърна внимание социалистът.
„ Пътната карта е нещо, което се пробва да замаже по-големия проблем с това по какъв начин вътре в ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят „ Турски поток “ с разнообразни компании. Това оскъпи плана, забави го и докара до едни 2,5 милиарда лева, които България трябваше да влага в тази тръба без от нея да влиза една молекула газ в страната “, изясни специалистът.
По думите му, вследствие на този план, както и на контракта с „ Боташ “, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ са доведени до границата на техническия банкрут.
„ Един доста по-изгоден план беше „ Южен поток “, който нямаше да бъде построен с български пари, приходите от него бяха обезпечени и директната цена беше доста по-ниска от тази на „ Турски поток “. Загубихме и 9 милиарда куб. м пренос за Турция, в този момент към този момент внасяме газ от Турция. И всичко това се дължи на една политика, която няма нищо общо с ползите на България. Тя може да е антируска, само че това не я оправдава, че е и антибългарска. В избрани случаи мощно се тормозя, че частният интерес на дефинира лица в ръководството тогава, пък и в този момент, взе връх над националните ползи “, акцентира Таско Ерменков.
Той дефинира тезата, че „ Турски поток “ е повода за началото на войната в Украйна като „ наивна “, защото по него сега се транзитира незначително количество газ спрямо потребностите на Европа.
„ Дали ще бъде формирано държавно управление зависи от това дали ГЕРБ са удовлетворени от известното преимущество, които им дават социологическите изследвания пред ПП-ДБ, или биха желали да „ поудавят “ още малко своите некоалицонни сътрудници, с цел да им падне още повече рейтингът. Другият детайл е геополитическият – тематиката дали едни предварителни избори в България няма да бъдат в допълнение разлюляване на стабилността на Европа “, разяснява настоящата политическа конюнктура Таско Ерменков.
И съобщи позицията на Българска социалистическа партия: „ Крайно време да се постави завършек на това профаниране на политиката в България и да се премине към избори, които може би ще дадат и малко по-нормален метод на развиване. “


Хакерска група разгласява Пътната карта
за построяването на тръбата у нас

Хакерската група Bg Elvеs е разкрила съветска преписка, посредством която е оповестена пътната карта за строителството на “Турски поток ” у нас. Това стана ясно от връзка на групата бели хакери и изтекли документи на интернационалната проверяваща общественост InformNapalm. " Ние получихме достъп до въпросната преписка от общо 24 000 имейла. Когато от InformNapalm се свързаха с нас, те си бяха поиграли известно време по основни думи от самата преписка и бяха извадили тези, в които се загатва България, както и съответни имена, свързани с българското държавно управление ". Това изясни пред Дарик радио Петко Петков от българската онлайн общественост на специалисти по киберсигурност и битка с дезинформацията " Елфите " (Bg Elvеs).
Той описа повече за процеса по разкодиране на информация, открита в следствието на InformNapalm. Разкритията се базират на онлайн преписка на Евгений Зобнин - асистент на заместник-председателя на съветския парламент Александър Бабаков и касаят газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница " Турски поток ". В България планът се назовава „ Балкански поток “ и бе приключен при последното ръководство на Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова. Техните имена се оповестяват в кореспонденцията депутатите от съветската Дума.
" В самите имейли нямаше изключително написано като текст, само че ставаше ясно сред кого е кореспонденцията. В самите имейли има прикачени криптирани файлове и тук е функционалността на българските " елфи ", които, чрез разнообразни механически начини, хванаха избрани патърни (бел.ред., в превод от британски ез. " схеми ", " модели " ) ", изясни Петков.
Експертът добави, че откакто " елфите " са достъпили самото наличие, са попаднали на изненада.
" Първата порция, която видяхме преди няколко дни, са серия от документи, които демонстрират нещо като презентация. Много детайлно, с образни графики, са показани в действителност упованията на съветската страна и осъществяването, по отношение на упованията им на " Турски поток ". Детайлно са изписани физически лица, съответни цени, периоди, всичко това, което дълго време беше крито от българската общност ", съобщи специалистът.
Докато от онлайн общността са изследвали тези документи на инцидентен принцип, в един от огромните масиви са видели е-мейл, който е бил разказан като " roadmap " (бел.ред. в превод от британски ез. " пътна карта " ).
" При отварянето му видяхме търсената от всички от 2017 година пътна карта на " Турски поток ", твърди Петков.
По думите му, в изясняване на информацията от е-мейла на помощника на Бабаков, са взели участие и редица проверяващи публицисти, с чиято помощ " елфите " са съставили последователност на събитията към " Турски поток ", която ще бъде показана на обществото до дни.

3e-news.net
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР