Ли Шанфу: Висш пратеник на САЩ поставя под въпрос отсъствието на министъра на отбраната на Китай

...
Висш дипломат на САЩ постави под съмнение отсъствието на министъра
Коментари Харесай

Висш дипломат на САЩ постави под съмнение отсъствието на министъра на отбраната на Китай Ли Шанфу, подновявайки спекулациите за възможно прочистване на корупцията.

Генерал Ли не е бил виждан публично от около две седмици и според съобщенията е пропуснал няколко срещи.

Рам Емануел, пратеникът на САЩ в Япония, спекулира с отсъствието на г-н Ли, туитвайки, че „нивото на безработица“ в китайското правителство е много високо. >

Отсъствието на г-н Ли следва неотдавнашните уволнения на няколко висши военни.

Позовавайки се на източници в САЩ и Китай , The Wall Street Journal съобщи в петък, че г-н Ли е отстранен от поста си.

Това идва и месеци след като външният министър Чин Ган изчезна от публичното пространство. Внезапното отсъствие и заместването на г-н Цин през юли все още не е напълно обяснено.

И в случая с генерал Ли китайското правителство не каза много. Когато беше попитана за това по-рано тази седмица, говорителка на китайското външно министерство каза, че „не е запозната със ситуацията“. преди седмици - на 29 август - в Пекин на форум за сигурност с африканските нации. Не е необичайно министрите на отбраната да отсъстват от публичното пространство за няколко седмици.

Аерокосмически инженер, започнал кариерата си в център за изстрелване на сателити и ракети , Ген Ли имаше плавно изкачване в редиците на военния и китайския политически елит.

Точно като г-н Цин, той се смята за любимец на президента Си Дзинпин. Той е и вторият министър от кабинета и държавен съветник след г-н Чин, изчезнал през последните месеци.

Първо започнаха да се увеличават спекулациите за прочистване на корупцията във военните онлайн в началото на август, когато двама генерали в ракетните сили на Китай, които контролират наземните ракети, бяха сменени. Президентът на военния съд на армията също беше отстранен месеци след назначаването му.

В туитове миналата седмица и в петък г-н Емануел подчерта отсъствието на генерал Ли, като се позоваваше на изчезването на г-н Цин и другите военни служители.

Той също така посочи, че Ген Ли е бил „неявяване“ за пътуване до Виетнам и Пекин се срещна наскоро с началника на военноморските сили на Сингапур, твърдейки, че Ген Ли може да е бил поставен под домашен арест.

Откровеният посланик, който е известен с колоритните си туитове, сравни отсъствие на мистерията на Агата Кристи И тогава нямаше никой и Хамлет на Шекспир. „Нещо е гнило в щата Дания“, написа г-н Емануел в Туитър в петък.

Доклад на Ройтерс, цитиращ виетнамски официални лица, казва, че г-н Ли внезапно се е оттеглил от среща миналата седмица с лидери на виетнамската отбрана, на които беше казано, че китайският генерал има „здравословно състояние“.

Началникът на флота на Сингапур Шон Уат посети Китай и се срещна с военни миналата седмица . Би Би Си поиска от сингапурския флот да потвърди обвинението на г-н Емануел.

Изчезването на г-н Цин, което сега продължава три месеца, също беше приписано на „здравословни състояния“ и широко се спекулира, че е свързан и с корупционна чистка. Оттогава той е отстранен от поста си.

Китайските служители рядко пропускат срещи на най-високо ниво по здравословни причини, тъй като редовно се подлагат на строги медицински тестове.

Как падането на един дипломат кара Китай да се изчерви Бързият възход и мистериозното падане на изчезналия китайски министър

генерал Ли не са лишени от противоречия. През 2018 г., когато оглавяваше подразделението за разработване на оборудване на армията, той беше санкциониран от правителството на САЩ заради покупките от Китай на руски бойни самолети и оръжия.

Санкциите се смятаха за пречка за генерал Ли, който отказа да се срещне с американския си колега Лойд Остин на срещата на върха за отбраната в Сингапур по-рано тази година.

Наблюдатели казват, че генерал Изчезването на Ли отново показва непрозрачността на китайското политическо ръководство, като същевременно подчертава нестабилността на някои от решенията на г-н Си.

Аналитикът Бил Бишоп отбеляза, че китайската армия имаше „дълга история на корупция“ и г-н Си – който при политическата структура на Китай изпълнява двойно ролята на върховен лидер на китайската армия – се беше опитал да се справи с нея точно като своите предшественици.

Въпреки това, отбеляза той в последния си анализ, "би било забележително", че след повече от десетилетие на г-н Си на власт "все още има такава корупция на високо ниво [във военните], а за ракетата Силови офицери и Ли Шанфу, Си не може да обвинява своите предшественици".

Той отбеляза, че генерал Ли, г-н Цин и лидерите на ракетните сили са били повишени от г-н Си, и „повече чистки вероятно ще се разглеждат като решение“.

Ian Chong, чуждестранен учен в Carnegie China, също посочи, че изчезванията се случват в момент на засилена военна активност близо до Тайван и напрежение в Южнокитайско море.

Китайски военни кораби, включително самолетоносача Shandong, се събират в Тайванския пролив през последните дни предизвиква опасения за нов кръг военноморски учения.

Тъй като военното и външното министерство са важни насочени навън елементи на китайската система, някои "ще бъдат загрижен за проблемите на комуникацията, ескалацията и управлението на кризи" в този момент, каза д-р Чонг.

Тутовете на г-н Емануел биха се възприели като необичайни за високопоставени дипломат на ниво САЩ, особено този, който е посланик на основен съюзник на САЩ, Япония, която има тежки отношения с Китай. се опитва да предизвика някакъв отговор от Китай относно изчезването“, каза д-р Чонг.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР