LG Chem - поделение на южнокорейския гигант LG, обяви, че

...
LG Chem - поделение на южнокорейския гигант LG, обяви, че
Коментари Харесай

LG открива най-големият в Европа завод за батерии за електромобили

LG Chem - отделение на южнокорейския колос LG, разгласи, че построява в Полша най-големият в Европа цех за литиево-йонни акумулатори за коли, който ще проработи през 2018г. Решението се възприема като уверено включване в задаващото се всеобщо произвеждане на електрически автомобили.

Компанията не оповестява кои ще са евентуалните ѝ клиенти, само че производители в прилежаща Германия като VW Group, Daimler и BMW възнамеряват в идващите години да изкарат на пазара десетки електрически модели. Основните аргументи са бързо намаляващите цени на батериите и натискът за понижаване на нездравословните излъчвания.

Европа, обаче, няма огромно произвеждане на такива батерии, заради което тези съставни елементи се внасят главно от Китай и Южна Корея. Това дава съществено преимущество на азиатците още първоначално и по тази причина порастват апелите на Стария континент да се построи лична промишленост за създаване и произвеждане на батерии.

LG Chem възнамерява да вложи 5.9 милиарда злоти (1.38 милиарда евро) в завода край южния полски град Вроцлав. Той се намира на 190 км от границата с Германия, където единствено VW Group възнамерява за по-малко от 10 години - до 2025г., да продаде 3 милиона електрическия автомобил.

Южнокорейците чакат предприятието им да създава до 100 000 акумулатора годишно, за което ще наеме 2500 служащи. Още не е ясно какъв модел акумулатори ще се създават тук, дали това ще става " от нулата " или някои съставни елементи ще се внасят.

В завода ще има и звено за проучвания и разработки с към 400 инженери от разнообразни специалности като автоматизация, химия и осведомителни технологии.

" Ройтерс " обръща внимание, че въпреки всичко обектът няма да е величествен по международните стандарти. Ако се има поради типичният потенциал на кола от вида на Nissan Leaf, то 100 000 акумулатора се равняват на 4 гигаватчаса годишно. Това е малко над 10% от индустриалния потенциал, който така наречен Гигафабрика на " Тесла " (Tesla) чака да доближи следващата година.

Цените на батериите бързо понижават - по оценки на банка " Барклис ", в случай че през 2010г. киловатчас е коствал над 1000 $, през предходната година той е бил към 227 $.

През 2016г. едвам 0.2% от колите в Европа са били напълно електрически, само че Англия и Франция споделят, че от 2040г. ще забранят изцяло продажбите на коли с мотори на нефт., а огромни градове като Париж обмислят до 2030г. да спрат допускането на такива коли на своя територия.

Полският цех на LG може да не се задържи дълго европейски първенец. През септември шведската АВВ разгласи, че влиза в взаимно сдружение за създаване на дружество за литиево-йонни акумулатори с годишно произвеждане, еквивалентно на 32 гигаватчаса към 2023г, а това е към този момент 90% от оптималната цел, която си слага Гигафабриката.

Проектът " Нортволт " (Northvolt) се управлява от някогашен управител в " Тесла " и възнамерява да построи Гигафабрика в Европа, само че още не е известно името на желаната страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР