ЛЕВИЦАТА! се противопоставя на нескопосания проект за конституционни промени, заяви

...
ЛЕВИЦАТА! се противопоставя на нескопосания проект за конституционни промени, заяви
Коментари Харесай

И вляво не харесали ремонта на конституцията

ЛЕВИЦАТА! се опълчва на нескопосания план за конституционни промени, съобщи пред медиите Валери Жаблянов и дефинира текстовете в плана като посягане против българската държавност и опасност за националната сигурност. Той акцентира, че препоръчаните промени в главния закон с изключение на, че ще доведат до бъркотия в междуинституционалните връзки, само че целят премахването на паметта на българските жители, на българските институции и на българската страна, паметта за учредяването на българската страна.

„ Обявяваме се за отбрана на националния празник на Република България 3 Март. Приканваме парламентарната съпротива извънпарламентарните партии, жители, които са обезпокоени от нескопосания план за конституция, импортиран от тройната коалиция и движен главно от Движение за права и свободи. Да се противопоставим на следващото посягане против българската държавност “.

В разбора си Валери Жаблянов означи, че плануваните конституционни промени заплашват държавния суверенитет в частта с допустимост на двойно поданство на членове на Народното събрание и държавното управление. При сегашната обстановка в интернационален и във вътрешен проект България и българската страна се нуждаят от подсилване на своя суверенитет, а не от неговото намаляване, добави той.

Татяна Дончева акцентира, че препоръчаните промени в конституцията надвишават авансово заложените и потребности и целят да се ограничи властта на президента. Тя разяснява серията недоглеждания и чисто логичен и междуинституционални недомислици в текстовете на плана. Изкуствено пришит текст е и тематиката за националния празник, както и този хора с двойно поданство да са депутати, министри и министър председатели, означи Дончева и лимити това като неприемливо конституционно мислене.

Тя сподели също, че Кирил Петков надалеч не е единствения образец за лице, заемало висока социална държавна позиция с двойно поданство и за този факт би трябвало да се насрочи инспекция.

По правосъдната промяна Дончева означи лимитираните права на Министерството на правораздаването в правосъдната система. Ограничаването на прокуратурата с текстовете също е неверно, сподели още Татяна Дончева.

Мая Манолова дефинира препоръчаните текстове за промени в конституцията като позорни недомислици и означи неналичието на информация за авторството на предложенията. Тя акцентира, че редица текстове в плана са в обсега на Великото национално заседание, като, примерно, разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета и добави, че предлаганата правосъдна промяна бетонира най-лошите практики в правосъдната система.

„ Зад неграмотността и незнанието на създателите на този план прозира и желанието да бъде бетонирана политическата взаимозависимост на правосъдната система, а самата концепция за понижаване на мандата на Висшия правосъден съвет, на основния прокурор и на ръководителите на двете висши съдилища и напасването им с мандата на

Народното събрание значи, че всеки парламент, по тъкмо, болшинство във всяко Народно заседание, ще избира собствен Висш правосъден съвет, собствен прокурорски, собствен правосъден и собствен основен прокурор и да го кажем по-точно, Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще си изберат идващия основен прокурор “.

Д-р Цветеслава Гълъбова разяснява кадровите решения в НЗОК. Изборът на шеф на Здравната каса се трансформира в следващата подигравка на народна власт, поради „ избора “ на шеф измежду една кандидатура.

„ Това си беше едно чисто предопределение и то на обществения фонд, който ръководи нашите пари, в тази ситуация 7 милиарда лв., излезли от нашия джоб “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР