Конфликт в Колумбия: Бунтовниците отричат ​​заговор за убийството на главния прокурор

...
Левите бунтовници от Националната освободителна армия (ELN) отрекоха, че са
Коментари Харесай

Левите бунтовници от Националната освободителна армия (ELN) отрекоха, че са планирали убийството на главния прокурор на Колумбия Франсиско Барбоса .

Офисът на главния прокурор заяви, че е получил информация от "три източника", които "посочват, че ще има терористична атака", насочена към г-н Барбоса.

Новината за предполагаемия заговор дойде дни след влизането в сила на примирието между ELN и правителството.

ELN е активна от 1964 г.

Офисът на главния прокурор каза, че е бил предупреден от разузнавателния отдел на въоръжените сили - полиция отдел, занимаващ се с престъпни организации и собствен отдел за разследване.

В изявление се казва, че и тримата са го предупредили за среща, която според тях е била проведена в съседна Венецуела миналия месец между "петима високопоставени членове на ELN".

Според източниците членовете на ELN са били обучавани да извършат снайперистка атака срещу главния прокурор Барбоса под командването командването на човек, известен с псевдонима "Роло".

Офисът на г-н Барбоса също каза, че е имало "подозрителни транзакции" на стойност до $750 000 (£588 000) в акаунти, свързани с „Rolo“.

Но делегация на ELN, която участва в мирни преговори с правителството, означи изявлението като „фалшиво ". Той също така обвини главния прокурор в "опит за саботиране на мирния процес".

49-годишният г-н Барбоса е главен прокурор на Колумбия през последните три години и половина.

Той беше критичен към плана на президента Густаво Петро за "пълен мир" и преговорите, проведени с въоръжени групировки, твърдейки, че сделките, сключени с тях, биха попречили на способността на неговия офис да задържа хора, заподозрени в извършване на сериозни престъпления.

Той също е планирал предложения за намаляване на присъдите затвор за членове на престъпни групировки в замяна на тяхното разпускане.

ELN е основната останала активна партизанска група в Колумбия. Тя се бори с държавата от 1964 г. и предишните опити за преговори за мирно споразумение с нея се провалиха.

Но на 3 август двустранно шестмесечно прекратяване на огъня между правителството и ELN влезе в сила и следващият кръг от мирни преговори трябва да се проведе във Венецуела на 14 август.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР