Левичарите често са подложени на дискриминация В Япония само три процента

...
Левичарите често са подложени на дискриминация
В Япония само три процента
Коментари Харесай

Знаете ли това за левичарите? – втора част

Левичарите постоянно са подложени на дискриминация

В Япония единствено три % от популацията са леворъки, тъй като родителите настойчиво се стремят да вкарват децата в „ правия “ път. В Европа „ ляво насочените “ не са по-облагодетелствани. През Средновековието те са били изгаряни като вещици или вещери. А в Швейцария да вземем за пример чак до 70-те години на ХХ век учебните заведения са се опитвали да трансформират възпитаниците си в „ естествени “. Дискриминацията намира отражение и в езика – с епитета „ левак “ жигосват непохватния, слабоумен човек.

Магазини за леворъки

Но левичарите не страдат единствено от лингвистични обиди. Те в действителност минават за несръчни. И за това си има причина: елементарните ножици и отварачките за консерви изправят левичаря пред същинско финомоторно предизвикателство. И нищо чудно той да се показа като левак. Онези, които желаят да си улеснят живота, би трябвало да прибягват до специфични съоръжения. За благополучие към този момент има уеб сайтове, които оферират ножици и други принадлежности за хора с този проблем. Дори компютърната мишка е направена по този начин, че да е подобаваща и за левичари. Но дали в действителност едно портмоне за леворъки  дава някакви преимущества, за десноръкия дилетант си остава мистерия.

„ Лява талантливост “

Предпочитащите лявата ръка обаче не се употребяват единствено с неприятна популярност. Напротив, те се считат за евентуални гении.  В интернет ще откриете дълги описи с имената на велики мислители и създатели: Леонардо да Винчи, Пабло Пикасо, Джими Хендрикс и доста други. Във всеки случай Крис Макманус, професор в Лондонския университет и дълготраен откривател на левичарството, споделя: „ На процедура левичарите и десняците имат идентичен междинен коефициент на просветеност. Само че измежду левичарите по-често се следят крайности “.  Така да вземем за пример едно проучване на 11 000 деца в Англия демонстрира, че има доста повече левичари както измежду умствено изостаналите, по този начин и измежду високонадарените.

Цветелина Велчева по материали от Blick

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР