Леви Щраус създава първите панталони от плат за палатки, купуват

...
Леви Щраус създава първите панталони от плат за палатки, купуват
Коментари Харесай

Levi's - не просто джинси, а инвестиция

Леви Щраус основава първите панталони от плат за палатки, купуват ги златотърсачите Фирмената политика е да откаже потребителите от бързата мода  За производството на деним се употребяват технологии с малко вода и нездравословни излъчвания
На 6 юни 1853 година Леви Щраус създава първите сини джинси - панталони, направени от дебела и твърда памучна материя. Първоначално предопределени за работно облекло, те добиват необятна известност заради своята деловитост и улеснение. С усъвършенстваните нови технологии на произвеждане дънките не престават да бъдат желано облекло и през ХХI век. А най-известната марка и до през днешния ден си остава Levi`s.

Първите джинси, основани от Леви Щраус, са направени от материал, предопределен за палатки. Платът е от италианския град Генуа, пакетите са имали щампа Genes. Когато свършва брезента за палатките, Щраус купува същия материал от Ним, Франция. Това е повода платът да се назовава " деним " (de Nimes). Името " джинси " се появява едвам през 30-те години на ХХ век.В началото панталоните на Леви в Съединени американски щати се носят главно от фермери и каубои. През Втората международна война стават съвсем военна униформа. Няколко десетилетия по-късно се трансформират в обичано облекло на хипитата.През 70-те и 80-те години се появяват нови технологии: overdye и stonewash. Тръгват фешън течения в цветовете и моделите. От същия плат се създават ризи, якета, поли, рокли, чанти и обувки.

Леви Щраус израства в беднотия

Леви Щраус  е роден в Бутенхайм, Северна Бавария, като Льоб Щраус на 26 февруари 1829 година Баща му Хирш Щраус, безпаричен амбулантен търговец, умира от туберкулоза, когато Льоб е едвам 16-годишен. Многобройното семейство изпада в рецесия. През 1847 година майка му Ребека емигрира в Америка дружно с него и две от сестрите му. Отиват при двамата най-големи братя Леви, които работят в текстилното произвеждане в Ню Йорк. В Америка Льоб се преименува на Леви. Получава американско поданство и работи в магазина на братята си.През 1853 година Леви потегля по стъпките на златотърсачите и се преселва в Сан Франциско, Калифорния. Заедно със шурей си и брат си Луис основават магазин за търговия с галантерийни произведения и платове. Фирмата е наречена " Леви Щраус & Ко ".Стоките се умножават и към тях се прибавят произведения като четки за зъби, тиранти, копчета и изцяло облекло за златотърсачите.Леви скоро схваща, че мъжете се нуждаят от здрави панталони за своята работа. И поръчва на шивачите да изработят от брезент.Първият клиент, закупил панталоните, бил по този начин вдъхновен, че цяла нощ се шляел из града и се хвалел на всекиго.

Легендарният деним

Първите панталони са кафяви, направени от конопени нишки и се придържат от тиранти. Скоро Щраус стартира да употребява деним - памучен плат, който се оцветява в синьо с индиго. През декември 1870 година на Якоб Дейвис - шивач от Рига, му хрумва да нитва краищата на джобовете, с цел да ги укрепи. Понеже му липсват пари за патентоване на концепцията, през 1872 година се обръща към Леви Щраус, който му заема част от плата и получава дружно с шивача патент. Датата е 20 май 1873 година До края на годината са продадени 70 500 панталона от деним. Първоначално две заводи създават дънките. 10 година по-късно работят над 535 предприятия. През 1902 година Щраус умира ненадейно в своята къща в Сан Франциско, където живее дружно със фамилията на сестра си Фани.

Класика и немарливост

В последните над  50 година Levi`s е синоним на рокендрол, контракултура и жанр без изпитание. " Днешният Levi Strauss & Co. е също толкоз настоящ, както е бил постоянно, само че ние гледаме напред. Иновациите са неразделна част и устойчивостта на компанията е също толкоз значима, колкото тъканта и конците.

За мен е чест да бъда част от тази компания, защото тя продължава невероятното си странствуване ", разяснява Чип Берг, президент и основен изпълнителен шеф на Levi Strauss & Co от 2011 г.В компанията работят към 13 800 чиновници, приходите от продажби са 5,8 милиарда $ в предкризисната 2019 г.Разбира се, пандемията се отрази върху оборота, като за 2020 година понижението е с 27%. От уеб страницата на компанията излиза наяве, че спадът на пазара в Съединени американски щати е 28% (където са над половината от продажбите на компанията), 22% надолу в Европа и 34% в Азия. Поевтиняват и акциите.Всъщност това е втората рецесия за " Леви Щраус & Ко " от началото на века. Цяло десетилетие компанията не е създавала стойност за акционерите поради понижение на продажбите, задлъжнялост и отслабен бранд. През 2011 година Чип Берг става президент и основен изпълнителен шеф с концепцията да възвърне значимостта на една от най-старите и емблематични марки в Америка, като приема и позицията  " Печалби посредством правила ".

Кодексът за държание

Американският производител е прочут със своята обществена политика и отговорност. Още през 1991 година Levi`s създава Кодекс за държание, който да управлява производството в цялата верига за доставки. В компанията настояват, че документът е незабравим в стилната промишленост и е повлиял на доста други производители на облекло да одобряват сходни кодекси. Според записаното в документа, Levi`s се стреми да промени настройките на потребителите към основаната на бързата мода консумация и да насърчи клиентите да третират дънките като дълготрайна инвестиция. Компанията поема съществени задължения за доста понижаване на потреблението на вода в производството на деним. Поставената цел е до 2020 година да създава 80% от своите артикули посредством техниката Water Less, както и да понижи излъчванията на парникови газове с 25%.През 2012 година Грийнпийс уточни Levi`s за връзки с рисково замърсяване на водата в Мексико в своя отчет " Toxic Threads ". Оттогава компанията се ангажира да понижи рисковите химикали, употребявани за боядисване и отнасяне на облеклата си, като задачата е последователно да ги отстрани. Благодарение на тези старания получи " добър " рейтинг за околната среда.Компанията е отличена от " Форбс " като най-хубав шеф за дами през 2020 година Една от идеите, която поддържа, е за платено майчинство. " През 2016 година предложихме на родителите, в това число осиновителите, осемседмичен заплатен отпуск. Ние се застъпваме това да стане национална политика. Сега президентът Байдън постави тематиката на масата ", разяснява Чип Берг.

Плащаш за качество и история

В началото на 80-те години на предишния век, когато в България джинсите влизат главно като контрабанда, на черния пазар се появяват Levi`s от серия Donkey. Надписът Donkey e бил с по-едър шрифт на етикета, което се счита за евентуалната причина да бъде общопризнат като главно название на продукта.Нормално е дънките на Леви Щраус да не са от евтините, изключително за стандарта в България. Но купувайки ги, плащаш и за страхотното качество, и за историята. В моловете цената на един чифт е към 200 лв., през  интернет може да се намерят и по-изгодни оферти за към 130 - 150 лв.. Много клиенти въпреки всичко избират да влязат в истинския магазин, да " пипнат " легендата, да прегледат интериора, да се допрян до историята. В последна сметка това е част от удоволствието на шопинг фанатиците.
“Райфъл ” изчезва вечно
За страдание, преди два месеца банкрутира един от емблематичните производители на дънки.През годините Riffle беше синоним на хубост и качество. Едва ли има човек от поколението на петдесетгодишните българи, който  да не е носил паметния модел.През 80-те години на предишния век да се сдобиеш с чифт от фамозните дънки беше като да удариш облага от тотото. При социализма се сменяха левове за долари, с които да пазаруваш " западни " артикули от заветния Кореком.През октомври 2020 година компанията, която продаваше в комунистическия блок признака на " западащата " западна цивилизация, беше оповестена за банкрутирала от съда на Флоренция.Институтът за правосъдни разпродажби провежда тази пролет пласмента на нови и непродадени артикули, събрани от 13 магазина в Италия. Бяха разпродадени на търг за по 2-3 евро последните 70 000 дънкови продукта на италианската марка. Сред тях са освен панталони, а и ризи, анораци, пуловери.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР