Летовници с палатки и каравани са се настанили в гората

...
Летовници с палатки и каравани са се настанили в гората
Коментари Харесай

Заради опасността от пожари: Ще бъде ли приета наредба за свободното къмпингуване край Варна?

Летовници с палатки и каравани са се настанили в гората сред селата Ново Оряхово и Шкорпиловци на метри от морето. Местните хора са обезпокоени, че секат дървета, а вечер палят огньове, от които може да тръгне пожар.

Наш екип видя, че там няма сложена табела, която да не разрешава къмпингуването. Институциите все още не могат да постановат санкции, защото към момента не е призната наредбата, която регламентира свободното къмпингуване.

Веселин Прокопов живее в региона и споделя, че в последните години от ден на ден хора къмпингуват в боровата гора край селото, която е държавна благосъстоятелност. Много от тях не пазят природата.

" Палят се огньове. Има заплаха да пламне гората, а това е лесозащитен пояс, който е засаден 50-те години. Сега, с лека ръка може да бъде погубен ", изясни Прокопов.

От години Стоян Стоянов и фамилията му летуват на палатка край Ново Оряхово и посещават близкия плаж.

" Ние, персонално в никакъв случай огън не палим. Ние си носим барбекю, всичко се прибира по-късно ", съобщи той.

Проект за разпоредба, която дефинира местата, на които може да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани отвън къмпингите има, само че тя към момента не е призната.

" Има един юридически вакуум във връзка с това къде хората имат право на свободно къмпингуване и на какви условия би трябвало да дават отговор тези места, с цел да могат да бъдат сложени каравани, палатки, кемпери ", сподели Петър Харалампиев от Областна администрация - Варна.

Според Стоян Стоянов този правилник би трябвало да се одобри и да има обособени зони за къмпингуване против възнаграждение на някаква такса.Теренът е в землището на община Долни чифлик. Оттам настояват, че до момента в който не бъде призната наредбата за дивото къмпингуване, са с вързани ръце.

" Към сегашния миг кметът на общината няма законови правила, с които да глоби тези извършители ", посочи Тихомир Петров, юрист на община Долни чифлик.

Веселин Прокопов предложи и решение на казуса. Според него би трябвало да се слагат бетонни заграждения при започване на отбивката на пътя Ново Оряхово - Шкорлиловци, с цел да се спре достъпът на транспортни средства.

" Хората отново могат да имат достъп до морето, както е според Конституцията, само че няма да могат да влизат с коли, каравани, кемпери. Това е единственото решение ", счита той.

От регионалната администрация във Варна дадоха обещание инспекция и прецизираха, че могат да глобяват къмпингуващите за палене на огън и изсичане на дървета, само че не и за разполагане на палатки и каравани в гората.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР