Летният сезон започна, но туристите ги няма. Карантина, страхове, безпокойство

...
Летният сезон започна, но туристите ги няма. Карантина, страхове, безпокойство
Коментари Харесай

С нови мерки привличаме повече туристи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова

Летният сезон стартира, само че туристите ги няма. Карантина, страхове, безпокойствие към този момент стопират пътуванията за отмора в България. Все още страната ни е в разнообразни описи с предизвестия за заплаха от заразяване или за отбягване на избрани райони.

Новият министър на туризма Марияна Николова се раздира сред срещи и пътувания с бизнеса, с туроператори, дипломати.

Разширяваме контактите с фирмите, работещи с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, защото за нас те са доста значими дестинации за входящ туризъм. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с компании, които оперират на рускоезичните пазари и посрещат огромната част от туристопотока от тях.

Министър Николова е отбелязала големите загуби, които търпи входящият туризъм поради рецесията с ковид изключително във връзка с страни, за които има ограничаващи ограничения за пътувания и други рестрикции. Ситуацията обаче е динамична и зависи реципрочно от епидемиологичната конюнктура в съответните страни. Отварянето на границите е съществена причина за обновяване на туристическите действия и у нас и по света.

Предприети са и някои съответни ограничения. България отстрани ограничаването за украинските туристи да показват 72-часов PSR тест при влизане у нас от 16 юли. По отношение на Молдова от 28 юли се позволява влизането в България на нейни жители, само че е нужен подобен тест.

По брой на туристи, посетили България, Молдова се подрежда на 11-то място от всички страни в света, което е самобитен връх в визитите на молдовски жители у нас с близо 257 хиляди или с 24 651 повече от 2018-а. През миналата година 13 944 българи са посетили Молдова, което е спад с 8 884 екскурзианта или 38.9 %. Важна роля за развиване на двустранното съдействие в региона на туризма играе „ Дунавската тактика “.

Припомняме, че Европейската комисия предлага да се удължи ограничаването за несъществени пътувания в Европейски Съюз и вкарва метод за поетапно повдигане на рестриктивните мерки от 1 юли тази година. Русия и Беларус се явяват трети страни, за които за жалост на този стадий не са планувани изключения от краткотрайната възбрана за недопускане в страната ни.

България от ден на ден се постанова като атрактивен туристически пазар за белоруските жители. През предходната година страната ни е посетена от 74 508 туристи от Беларус, което е с 5.6% по-малко, в сравнение с през 2018-а. През първите три месеца на тази година броят на белоруските туристи посетили България е 2009, като растежът е с 4.3% по отношение на същия интервал на предходната година. Основните аргументи за спада са визови (отсъствието на реализирана договореност сред Беларус и Европейски Съюз във връзка с визите) и транспортни.

Ще се потърси подпомагане от Министерството на здравеопазването, с цел да се преценяват опциите за отпадане на условието за негативен PSR тест за влизащи туристи от Молдова и Беларус. При такава смяна е допустимо близо 80 хиляди молдовски жители да изберат България за почивката си през август и септември.

Русия отваря от 11 август авиолиниите си и е доста значимо разговорът сред двете страни да помогне за обмена на туристи. Министър Николова е удостоверила значимостта на пътуващите от Руската федерация за туризма на България през идния зимен сезон и е изтъкнала смисъла на санитарните ограничения, които се поставят за гарантиране сигурността на дестинацията ни.

През предходната година броят на съветските туристи посетили България е намалял с 12% и е 450 116 души, като Русия заема 8-то място по брой визити. Тази наклонност се развива в последните три години.

Паралелно не престават напъните по дипломатически път да се улесни издаването на визи, което да подтиква туристопотока. От директна изгода за бизнеса са мярката за финансиране на туристическите чартъри с по 35 евро за седалка, пилотният план за грантова скица от 10 млн. лева по ОПИК за туроператори и турагенти, схемата 80:20 и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР