Летният фестивал „От фермата до трапезата“ събра любители на качествената

...
Летният фестивал „От фермата до трапезата“ събра любители на качествената
Коментари Харесай

Фестивал „От фермата до трапезата“ привлече ценители на чиста и натурална храна в район „Северен“

Летният фестивал „ От фермата до трапезата “ събра фенове на качествената храна и родното произвеждане в парк „ Рибница “.Организатор на мероприятието бе АБ Комюникейшънс, които са стартирали осведомителната акция CAP Green Zone, целяща да увеличи знанията на необятната общност за насърчаването на устойчивото произвеждане на храни посредством новата Обща селскостопанска политика, а негов съорганизатор-район „ Северен “.

Пловдивчани и посетители на града имаха опция да опитат от чистата и натурална храна на работливите фермери от Пловдивския район.Производителите взеха присъединяване във фестивала по плана CAP Green Zone и подсилен от „ Хранкооп “. Хранкооп е хранителен кооператив, който работи за естествен и обезпечен достъп до чиста храна на хората в огромните градове.Тяхната задача е да реализират това, посредством солидарно присъединяване на производители и консуматори във всички процеси на производството, дистрибуцията и контрола.Мисията на плана CAP Green Zone е да се усъвършенства разбирането за процеса на произвеждане на храни измежду всички заинтригувани страни в хранителната верига.Организаторите считат, че измежду младежите в огромните градове и селските региони има бъдещи земеделци, които един ден ще осъществят фантазията за по-зелено земеделие и по-здравословна храна на нашата софра.

„ Приветствам чудесната самодейност по плана CAP Green Zone, тъй като смятам, че би трябвало да подтикваме родните фермери да създават качествена и надеждна продукция, която да доближава до крайния консуматор.Пожелавам триумф на Фермерския пазар и дано повече българи сложат на своята софра българска и екологично чиста храна “, сподели кметът на регион „ Северен “ Стоян Алексиев.

Ценителите на фолклора се допряха до прелестните национални танци, показани от Представителния оркестър на Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Широка лъка “. Децата и младежите извършиха музика от всички фолклорни области на България, посредством аранжиментите, както на одобрени композитори като Коста Колев, Христофор Раданов, Ангел Добрев, по този начин и от модерни създатели като Георги Андреев, Стоян Пауров и други

За наслада на децата имаше доста игри и изненади. Някои от тях с голям интерес се включиха в Детска работилница за изработка и оцветяване на къщички за птици и подготвяне на храни.За родителите бе разиграна лотария с три огромни награди-ваучери на стойност 50 лева, с които да си изберат био артикули от пазара.

Национално учебно заведение за фолклорни изкуства “Широка лъка” е основано през 1971г., като към този момент 50 години извършва своята задача – в дебрите на Родопа планина да запази самобитното творчество, което свети освен в паметниците на остарялата родопска архитектура, а звучи в ручилата на гайдите, в поетичните песни, които постоянно са били опора и ентусиазъм на народа през вековете.

Художествените сформира на територията на Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Широка лъка” – внушителен хор и оркестър, камерен хор и оркестър, танцов състав, тамбурашки оркестър, гайдарски сформира ( джура и каба), групи за достоверен фолклор, камерни групи са опция за надарените ученици да намерят креативна реализация още по време на своето образование и сполучливо да разпространяват фолклорното благосъстояние на България. Многобройни са концертите в страната и чужбина.Представителни групи на учебното заведение са гостували в Либия, Швейцария, Гърция, Белгия, Франция, Молдова, Германия, Ирландия, Ирландия, Мароко, Белгия.

Певците и инструменталистите на учебното заведение са лауреати на редица състезания, като: „ Атанаска Тодорова”, „ С песните на Радка Кушлева”, „ Гюрга Пинджурова”, „ Калинка Вълчева”, „ Янко Петров”, ”Йовчо Караиванов”, “Руско Стефанов”, “Стоян Радев” „ Орфеево изворче” и доста други.

За израстването на учебното заведение, като привлекателен център за музикална просвета имат извънреден принос композиторите Стефан Мутафчиев, Коста Колев, Костадин Льолев, Костадин Шопов, проф. Милчо Василев, родопските гайдари Михаил Калфов, Дафо Трендафилов, гъдуларите Кольо Запрянов, Никола Тенев, националните артисти Анка и Стефка Кушлеви, Светла Тенева, Павил Куцев, Елена Каневска, Георги Маринов.

По стъпалата на Национално учебно заведение за фолклорни изкуства “Широка лъка” стартира креативния път на диригентите и композиторите Георги Андреев /диригент на отбор “ Ф. Кутев”, Петьо Кръстев /диригент на отбор “Пирин”/ и Георги Кичуков /диригента на отбор ”Родопа”/.

Днес по наши и международни подиуми звучат осъществяванията на към този момент одобрените фолклорни артисти и свирачи, които са приключили Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Широка лъка “ като: кавалджията Недялко Недялков, гайдарите Васил Бебелеков, Петър Янев и Костадин Атанасов, тамбуристите Валери Димчев и Ангел Димитров, гъдуларите Росен Генков, Николай Колев, Васил Колев, Бисер Соколов и Цанко Ненков, певиците Златина Узунова, Вергиния Овчарова, Донка Колева, Цонка Димитрова, Нели Андреева, Татяна Скечелиева,София Ковачева и доста други надарени реализатори.

Галерия:





Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР