Лесното и приятно гладене започва много преди включването на ютията

...
Лесното и приятно гладене започва много преди включването на ютията
Коментари Харесай

Трикове за лесно и бързо гладене на дрехите

Лесното и прелестно гладене стартира доста преди включването на ютията – още с изпирането и сушенето на облеклата. Тъкани, които се мачкат елементарно и гладят мъчно – памук, лен, коприна, вадете от пералнята незабавно, щом тя спре своята работа. Ако ги оставите вътре, те ще се намачкат. Подобни тъкани е добре да не подлагате на сушене и центрофугиране, а да простирате мокри, изпъвайки ги на закачалки. Така ще улесните доста гладенето.  При самото гладене, може да приложите следните трикове, с цел да е то по-бързо, елементарно и прелестно.
- Не оставяйте облеклата да пресъхнат. Ако са напълно леко влажни, то гладенето ще е доста по-приятно  начинание.
 Гладене с пара или ютия: Кое е по-ефективно? Гладене с пара или ютия: Кое е по-ефективно?
Ако сте като множеството хора, може би си мислите, че единствената разлика сред гладенето с пара и ютия е удобството да не разпъвате дъск...
- Гладете с пара, тъкани, които го разрешават. Гладенето може да се трансформира в самобитна ароматерапия, в случай че поставите във вода няколко стръкчета лавандула или ароматна билка, преди да я изсипете в ютията.

- Пригответе си закачалки за към този момент изгладените облекла. Топлите тъкани се мачкат доста елементарно. Поставете тези, които ще прибирате върху закачалки, незабавно на тях след изглаждането, а в случай че съхранявате част от облеклата сгънати, то изчакайте да изстинат след гладене, преди да ги нагънете и приберете в шкафа.
- Ако облеклата имат маншети, ревери, яки, то те се гладят последни, откакто сте подготвени с главната част на дрехата.
- Винаги пробвайте температурата на ютията върху дребна част от дрехата, която не е забележима. Така ще предпазите от изгаряне обичаните си дрехи.
 Просто и елементарно - по какъв начин бързо да изчистите ютията Просто и елементарно - по какъв начин бързо да изчистите ютията
Всяка стопанка най-малко един път в живота си се е сблъсквала с казуса  -  отлагания по повърхността ютията, които освен възпреп...
- Научете разпоредбите за гладене на другите тъкани. Кадифето се глади единствено на пара и то от опаката страна, при коприната, която е извънредно деликатна, ютията не би трябвало да допира дрехата непосредствено, гладенето става през тънка забрадка, с цел да не бъде стопена и развалена материята. Вълнени, плетени тъкани не се гладят посредством придвижване на ютията, а единствено посредством прилепяне. Това ги защищава от разпъване. При изкуствени и фини материи се работи на ниска температура, с цел да не ги „ залепите “ върху ютията. Памукът е най-устойчив на висока температура, само че извънредно сложен за гладене. Памучните облекла гладете леко влажни и с включена функционалност пара на уреда.
- Хитър трик за съвършено и бързо изгладени ръкави, в случай че нямате специфична дъска, е използването на тънки продълговати твърди възглавнички, които може да си извършите и сами от няколко части плат и непотребни парцали за заряд. Мушнете ги в ръкава и гладете на драго сърце.
- Шевовете на облеклата се гладят отвътре.
- За комфорт при гладенето температурата в стаята би трябвало да не е висока, нужна е и добра светлина, с цел да си осигурите видимост. Важно е гладачната маса да е комфортна като височина, с цел да не натоварвате кръста, да има необятен и стеснен край, което доста улеснява гладенето, а ютията да не доста тежка, с цел да не уморявате китките на ръцете си.
Приятно гладене!

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР