Палестинците все още се борят да получат достатъчно вода

...
Лесно е да се открият израелските селища – незаконни според
Коментари Харесай

Лесно е да се открият израелските селища – незаконни според международното право – които навлизат във все по-голяма част от окупирания Западен бряг.

Те са в рязък контраст със сухите села на окупирания Западен бряг, където непоносимата липса на вода означава, че фермерите са принудени да оставят скъпоценните си финикови палми да умрат и да изоставят оранжериите си.

Палестинците казват, че едва успяват да си набавят достатъчно вода, за да изкъпят децата си и да изперат дрехите си – камо ли да поддържат добитък и да отглеждат овощни дървета.

Израелските селища изглеждат като оазиси в сравнение с тях. Цветята растат, отглежданите риби плуват в спретнати редици от езера, а децата се плискат в обществени басейни.

В животновъдните общности в северната част на долината на Йордан, консумацията на вода в Палестина е само 26 литра (7 галона) на ден – доста под минималното изискване от 50-100 литра, препоръчано от Световната здравна организация, според B'Tselem.

За разлика от тях, израелските заселници в долината на река Йордан консумират 400-700 литра на глава от населението на ден, каза правозащитната група.

500 000 еврейски заселници, които живеят на Западния бряг, са свързани към израелската водоснабдителна мрежа чрез мрежа, която осигурява вода непрекъснато, но палестинските градове не са. Така че през знойното лято палестинците получават вода само спорадично.

В окупирания Западен бряг палестинските малки и големи градове пострадаха, откакто временните мирни споразумения през 90-те години на миналия век дадоха на Израел контрол над 80 процента от своите водни резерви и повечето други аспекти на палестинския живот. „Временните“ споразумения остават в сила и днес.

Споразуменията също така създадоха ограничено самоуправляващо се палестинско правителство, което осигуряваше вода на своите разрастващи се градове, като използваше бързо изчерпващите се резервоари, които споделя с Израел, и купуваше вода от израелската държавна компания.

Това означава, че палестинците, живеещи в 60-те процента от Западния бряг под пълен израелски граждански контрол, са блокирани – изключени както от израелската, така и от палестинската водоснабдителна мрежа.

Със засилващите се регионални засушавания, покачването на температурите и крайнодясното правителство на Израел, което установява военно управление над окупираната територия, палестинците казват, че проблемите им с водата са се влошили.

Достъпът до вода се свива, тъй като нуждите на израелските градове са с приоритет пред нуждите на Палестина. Там, където Израел има пълен контрол върху окупирания Западен бряг, палестинците не могат да копаят или задълбочават кладенци без разрешителни, които трудно се получават.

От 2021 г. насам израелските власти са разрушили близо 160 палестински резервоара, канализационни мрежи и кладенци в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим – твърдейки, че са били неразрешени – според хуманитарната агенция на ООН, OCHA.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР