Лернейската Хидра е чудовищна змия от гръцката митология. Гигантската змия

...
Лернейската Хидра е чудовищна змия от гръцката митология. Гигантската змия
Коментари Харесай

Само Херкулес успял да победи деветглавата хидра

Лернейската Хидра е чудовищна змия от гръцката митология. Гигантската змия е имала 9 глави, единствено една от които била безсмъртна, а останалите осем имали способността да израстват отначало. Но на мястото на всяка отсечена глава, пониквали две нови.

Хидрата е щерка на чудовищата Тифон и Ехидна. Чудовището е живеело в блатата край Лернея, откъдето идва и името му - Лернейската Хидра.

Излезела ли от блатата, хидрата опустошавала цялата местност и всичко живо треперело от злокобното влечуго.

Единственият воин, който съумял да победи Хидрата, е Херкулес. По разпореждане на Хера, цар Евристей трябвало да убие митичния воин.

За да се избави от гибелта, Херкулес трябвало да извърши 12 подвига. Едно от провокациите било да се изправи против ужасната Хидра.

Заедно с племенника си Йолай двамата се отправили към блатата. Когато Херкулес почнал да сече главите на змията, както споменахме, те се удвоявали.

Тогава на Йолай му хрумнало да подпали гората край блатото. С огнените клони от дърветата той изгарял раната от всяка отрязана глава и по този метод спрял регенерацията им. Накрая Хидра останала единствено с безсмъртната си глава, която била заровена от Херкулес под канара.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР