Леонид Волков ще получи символично наградата „Сахаров“ на Европейския парламент

...
Леонид Волков ще получи символично наградата „Сахаров“ на Европейския парламент
Коментари Харесай

Съветникът на Навални: Защо Западът трябва промени отношението си към Путин

Леонид Волков ще получи алегорично премията „ Сахаров “ на Европейския парламент за независимост на словото и на мисълта, извоювана тази година от съветския опозиционен водач Алексей Навални, който към момента е в пандиза. С него се срещна Десислава Минчева.

ДМ: Алексей Навални би трябвало да остане в пандиза още 2 години. Страхувате ли се по какъв начин ще издържи?

ЛВ: Това е нелепост – никой не обръща внимание на формалността за двете години. Алексей Навални е персонален пандизчия на Путин. Ако той реши да го държи в пандиза още, ще го държи. Ако натискът върху Путин нарасне дотолкоз, че да му е преференциално да го освободи, ще го направи – и към това са ориентирани всички наши старания.

ДМ: Как бихте коментирали актуалното напрежение сред Русия и Украйна. Съществува ли заплаха от война?

ЛВ: Владимир Путин е интернационален терорист. Затова е комплицирано да се даде прогноза за неговите проекти. Когато някой е душевен неустойчив, какво ли може да му хрумне на следващия ден?

Но съгласно мен тази ескалация на границата с Украйна му е нужна не с цел да стартира война, а с цел да принуди Запада да води с него разговор като с еднакъв. Това е шантаж.

За Путин е значимо да излезе от интернационалната изолираност, да стане още веднъж важен на международната сцена. А каква е в този момент интернационалната изразителност? – „ Ако Путин нападне Украйна, ние ще го накажем “. Извинявайте, само че това е огромен триумф за Путин. Той към този момент атакува Украйна преди 8 години и анексира Крим. Според нас Западът би трябвало да промени метода си към Путин и да премине от говорене към съответни дейности.

ДМ: Как бихте коментирали растящия шовинизъм в Европа – съществува ли заплаха за свободата на мисълта?

ЛВ: Опасност постоянно съществува. Демократичните институции би трябвало да се пазят. Путин неслучайно купува с пачки евроскептици по цяла Европа, взима на заплата и крайнодесни, и крайнолеви – всевъзможни националисти – всички, които би могъл да употребява, с цел да нарушава стабилността на Европа, да основава политическа турбулентност.

За да може след това да изяснява на руснаците: „ Вижте какъв безпорядък е в Европа! На нас не ни би трябвало такова “. За Путин е доста значимо да има опция да споделя, че демократичният модел – който, несъмнено, има своите дефекти – се е провалил, че обединена Европа не работи, че либералнодемократичният план не коства.

ДМ: Какво бихте желали да кажете на бранителите на свободата на мисълта в България и в Европа?

ЛВ: Свободата на словото и на мисълта е под голяма опасност. И за нея би трябвало да се борим дружно. Както против корупцията, която е световна. За Путин и приятелите му не е значимо единствено да се накрадат в Русия, само че и да запазят и да предадат откраднатото на своите потомци. Те схващат прелестно, че съветската правораздавателна система, която им разрешава да крадат, няма да подсигурява тяхната благосъстоятелност.

Гаранции за благосъстоятелност има в Европа. Т.е. би трябвало да откраднат в Русия и да го скрият в Европа, като откраднатото би трябвало да се изпере, да се легализира. Който е откраднал повече, си купува крепости във Франция. Който е откраднал по-малко, си купува апартамент в Слънчев бряг. И тук е слабото им място. Използвайки правовите институции на демократичните общества в Европа, върховенството на закона, некорумпираното правораздаване, можем да се борим с тези корумпирани хора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР