Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей

...
Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей
Коментари Харесай

Леонид Волков е пребит с чукове пред дома си в Литва

Леонид Волков, непосредствен съдружник на починалия съветски опозиционен водач Алексей Навални, е бил признат в болница във вторник, откакто е бил атакуван пред дома си в Литва, заяви локалната полиция за Агенция Франс Прес, цитира Българска телеграфна агенция и Нюз.бг.

43-годишният Волков е един от най-изявените опозиционери в Русия и непосредствен поддръжник на Навални, като до 2023 година е работил като някогашен шеф на щаба на починалия водач и като ръководител на неговия Фонд за битка с корупцията.

" Леонид Волков току-що е бил атакуван пред дома си. Някой е счупил прозореца на колата и е пръснал сълзотворен газ в очите му, след което нападателят е почнал да удря Леонид с чук ", съобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш в X, преди този момент Twitter.

Съюзниците на Навални споделиха фотоси, на които се виждат пострадванията на Волков, в това число синьо око, алена диря на челото и кръвоизлив по крайници, който се е просмукал през дънките му.

По-късно те споделиха фотография на Волков, който е вкаран в кола за спешна помощ на носилка.

Говорителят на литовската полиция Рамунас Матонис удостовери пред Агенция Франс Прес, че съветският жител е бил атакуван покрай дома си в столицата Вилнюс към 22:00 ч. локално време (2000 GMT).

" Много служители на реда работят на мястото на случая ", сподели Матонис.

Заподозрените не са разпознати, а повече детайлности за нападението се чакат в сряда сутринта, добави той.

Полицията удостовери, че Вълков е бил признат в болница.

Нападението се случва съвсем месец след смъртта на Навални в арктически затвор, за която Волков упрекна съветския президент Владимир Путин.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис осъди нападението в обява в обществените мрежи.

" Новините за нападението на Леонид са шокиращи. Съответните органи работят. Извършителите ще би трябвало да дават отговор за закононарушението си ", съобщи Габриелиус Ландсбергис в X, някогашна " Туитър ".

Литва, която е член на НАТО, е дом на доста съветски изгнаници и е корав покровител на Украйна по време на съветската инвазия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР