Леонардо да Винчи, създател на най-известната картна в света -

...
Леонардо да Винчи, създател на най-известната картна в света -
Коментари Харесай

Възможно ли е? Сензационна новина за Леонардо Да Винчи

Леонардо да Винчи, основател на най-известната картна в света - " Джокондата " - по-позната като Мона Лиза и знак на Ренесанса, е бил на половина италианец, на половина плебей, заяви Агенция Франс Прес, цитирайки университетско проучване, съгласно което майката на художника Катерина е била робиня в цирк.

Досега се смяташе, че майката на Леонардо е била щерка на селяндур от Тоскана, разяснява Българска телеграфна агенция.
-->
Карло Веке, професор по ренесансова литература и учител в университета в Неапол, обаче счита, че майката на Леонардо е с кавказки генезис, продавана и препродавана в Константинопол и Венеция. Накрая тя е докарана във Флоренция, където е срещнала младия нотариус Пиетро да Винчи.

Заключенията на Веке са въз основа на архиви. Съществува документ от 1452 година, написан от Пиетро да Винчи, в който се загатва за " освобождението " на Катерина. Теорията на Веке е показана на конференция във вторник.

Професор Веке акцентира, че документът демонстрира, че " Да Винчи е обичал Катерина по времето, когато е била още робиня, имал е дете от нея и ѝ е оказал помощ да бъде още веднъж свободна. "

Тази доктрина е радикална смяна по отношение на общоприетото разбиране, че художникът е плод на любовта сред Пиетро да Винчи и младо селско момиче от Тоскана - Катерина Ди Мео Липи.

Според Карло Веке майката робиня и мигрантка е оставила явен отпечатък в творчеството на Леонардо да Винчи и е представлявала ентусиазъм в неговата научна работа и в интелектуалните му занимания.

Леонардо да Винчи се изявява в голям брой области - статуя, живопис, графика, музика. Има и научни ползи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР