Лекция на тема Духовните послания на Апостола на свободата Васил

...
Лекция на тема Духовните послания на Апостола на свободата Васил
Коментари Харесай

Иван Гранитски разгадава духовните послания на Апостола

Лекция на тематика " Духовните послания на Апостола на свободата Васил Левски " ще изнесе член-кор. проф. доктор Иван Гранитски на 16 февруари от 17 ч. в огромния салон на Българската академия на науките. 

 

Повече от век биографите на Васил Левски и откривателите на неговото документално завещание (Джобното тефтерче, 1871-1872, както и неговите писма до поборниците и комитетските дейци) се пробват да разгадаят обособени основни думи от неговите духовни послания и най-много трагичната загадка на страшните четири въпросителни след вопъла " Народе???? ".

 

Дали това е печален възклик на обезсърчение и отчаяние или е философско-съзерцателен, насочен към дълбините на свръх-Аза?

 

В лекцията се прави опит да се проследят многопосочните измерения на характера, манталитета, темперамента, социално-политическите възгледи и цялостната духовна настройка на Апостола.

 

На базата на редица негови писма (особено тези до Данаил Попов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Любен Каравелов и до обособени революционни комитети) се наблюдава удивителната причинност и поредност в използването на фрази-емблеми или близки словосъчетания, зад които са кодирани главните правила на национално-революционната философия на Васил Левски, ясната и стройна система от неговите политически възгледи за бъдещото устройство на освободеното Отечество, както и самобитният му недопечен духовен катехизис.

 

Специално внимание в лекцията се обръща на възгледите на Апостола за духа на времето и висшата правдивост на историята.

 

Васил Левски знае не толкоз с разсъдъка, колкото със сърцето си, че в " Оня ден " всекиму ще бъде отдадено своето. Зад израза " Оня ден " схваща, естествено, деня на освободителното въстание, само че постоянно го натоварва и с незабележим подтекст - Оня ден, Съдния ден, Последния ден, Деня на безстрашието и саможертвата в името на Отечеството...

 

Колкото повече препрочитаме писмата на Левски и джобното му тефтерче, толкоз повече се убеждаваме в невероятната новост на неговите духовни послания, които, уви, днешните български пишманполитици не могат и не желаят да схванат, показва член-кор. проф. доктор Иван Гранитски.

 

Левски в най-голяма степен, само че и неговите съратници осъзнават, че са нужни години наред търпелива работа, с цел да изтръгнат робското от себе си. Надмогването, превъзмогването на робската душeвност изисква всекидневни старания.

 

Нека си напомним тук какъв брой години и жертви са били нужни на дейците на редица европейски национални революции, с цел да реализиран своите цели. Левски и апостолите със своята всеотдайност са изиграли ролята на тези благотворни духовни семена от притчата на Иисус, попаднали на подобаващата почва.

От тях пониква и израства гората на бъдещата българска Свобода, споделя още член-кор. проф. доктор Иван Гранитски.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР