Лекарят с всепроникващия поглед от болницата Академик А. И. Юшченко“

...
Лекарят с всепроникващия поглед от болницата Академик А. И. Юшченко“
Коментари Харесай

Той омайваше милиони хора от телевизора, някои го наричаха шарлатанин, други – гений

Лекарят с всепроникващия взор от болничното заведение „ Академик А. И. Юшченко “ във Винница придобива мълниеносна известност в края на 80-те години на предишния век. Кашпировски се появява за първи път в телевизионното предаване „ Взгляд “. Омайва една пациентка по този начин, че тя не усеща болежка и интервенцията за премахване на тумора й е осъществена без упойка. В продължение на няколко години лечителят е на върха на славата си. Българските фенове също са във екстаз от него и редят чаши с вода пред телевизионния екран, с цел да я зареди той с взор... Бил е и посетител в предаването на К. Кеворкян „ Всяка неделя “ по Българска национална телевизия. Но триумфът не след дълго е сменен от обвинявания в измамничество...

Началото

Анатолий Кашпировски е роден на 11 август 1939 година в региона на Хмелницки в Украйна в многодетно семейство. Баща му е бил боен. Като младежът се увлича от тайните на човешката анатомия и след 10-ти клас влиза във Виницкия медицински институт. След завършването на висшето си обучение, стартира работа в психиатрична болница „ Академик А. И. Юшченко “. След четвърт век из болничните коридори става психотерапевт на националния тим на Съюз на съветските социалистически републики по повдигане на тежести. Рязък поврат в трудовата му биография настава, когато Анатолий прави поредност от излъчвания по украинската телевизия. Целта му е отдалечено да лекува деца от енуреза.
Следват телеконференции с Москва и Тбилиси, където Кашпировски показва отдалечена упойка. Интересът към психиатъра, който съумява да накара пациентите да не помнят за болката си, пораства лавинообразно и той е поканен да води свое авторско предаване в Останкино. Много от феновете описват за чудодейното излекуване и лекарят е извикан в Полша, където започва предаването „ Телевизионната клиника на доктор Кашпировски “, за което получава премията „ Виктор “. Изглежда, че престижът му е голям...

През 70-те години Анатолий стартира да лекува деца от енуреза, въвеждайки ги в положение, сходно на внушаемост. Тогава здравна сестра с тежка алергия се обръща към психиатъра за помощ. На нея и следва интервенция от рак на гърдата, само че упойката й е неразрешена. „ Тогава се обърнах към мой другар в Киев, съученик, лекар на медицинските науки. Той отговаряше за медицинския отдел на Киевския онкологичен институт. Каза ми: „ Можем да го създадем “. Отвърнах: „ Тогава дано го създадем по ефирен път. Това позитивно ще настрои всички да правят сходни интервенции с други хора. Той се съгласи ” - спомня си Кашпировски. Фамозната интервенция на здравната сестра се излъчва в ефира на „ Взгляд “ с водещ Влад Листев. 

На върха на славата

След първия обществен триумф лечителят получава тристаен апартамент в Киев, в „ партиен “ блок. Провежда телевизионни сеанси за лекуване на деца и по едно и също време с това анестезира двама пациенти по време на коремни интервенции. Градовете опустяват, когато следва предаване с Кашпировски. В Украйна води 5 излъчвания и се полакомява в Централната руска телевизия да са 6. Но се появява новият феномен Алан Чумак – партийно протеже, съгласно Кашпировски. Чумак го измества от неограниченото му ефирно време, новата звезда също зарежда с сила водата на феновете, само че не с взор, а с някакви смешни ръкомахания. Кашпировски назовава това идиотизъм и не има вяра в свръхестествените качества на Чумак. Между другото, Анатолий отхвърля определенията, дадени му от народа – медиум и вълшебник, вярвайки, че това омаловажава делото му. Не се счита и за хипнотизатор, въпреки че методите му доста наподобяват навръх това. Алан Чумак твърди, че Кашпировски, като владеещ черна магия, осакатява хората с нездравословни техники за внушаемост.
„ Моето въздействие се основава на неусетното усещане като употребявам фактора на нереалното схващане, с цел да основа условия, конфигурация за подсъзнанието. Всичките ми дейности са ориентирани единствено към подсъзнанието. Затова, когато човек седи в залата, смее се, усмихва се, песимистичен е, аз знам, че самият факт, че седи там, към този момент е най-важното, тъй като го е водила вярата на сърцето и вярата на възприятието. И вярата на мозъка му е сериозно настроена “ – изяснява Кашпировски.
В края на 80-те и началото на 90-те престижът му е толкоз мощен, че през 1993 година Алексей Митрофанов му предлага място в Думата, макар украинското поданство. Веднага след изборите обаче Анатолий лети за Съединени американски щати, където може да се печелят пари.

През юни 1995 година Кашпировски води договаряния по телефона с Шамил Басаев, който държи заложници в Будьоновск. Злите езици описват, че психотерапевтът не е съумял да хипнотизира терориста. Лекарят разяснява, че е бил буфер сред Басаев и шефа на ФСБ Сергей Степашин, пробвайки се да избави почтените.

Критика

Най-сериозната рецензия към него е, че доста пациенти на Кашпировски с тежки диагнози, вярвайки в чудодейно възобновяване, спирали да одобряват медикаментите си и умирали. Академик Максименко назова Кашпировски създател на телепсихотерапията. Отбеляза, че Анатолий за първи път в историята съумява да реализира резорбция на белег без внушаемост и медикаменти, в това число след инфаркт на миокарда, унищожаване на пролапс на тазовите органи, нехирургично „ премахване “ на палатинални сливици при хроничното им инфектиране. Но не всички дават толкоз висока оценка на неконвенционалния доктор. Първо сътрудниците му почват да го назовават самозванец, който в действителност предизвика психологични разстройства у публиката, а не ги лекува. Терминът „ синдром на Кашпировски “ се появява, когато пациентите отхвърлят лекуване, доверявайки се на теории за самолечение посредством препрограмиране на подсъзнанието.
Въпреки това Кашпировски продължава активността си: разгласява книги, в които хората, които е излекувал, удостоверяват, че лекарят има заложба, провежда семинари в Америка, Израел и Германия. Билет за сеанс коства към 35 $, само че твърди, че парите не го интересуват доста. Дава персоналните си жилища в Молдова и Узбекистан на пациенти. „ Подарявах и коли. В Беларус – шест рейса. Тогава имах такава опция. И в този момент пребивавам доста непретенциозно “, споделя Анатолий Михайлович.

Личен живот

За първи път Кашпировски се дами в младостта си за обичаната си Валентина. Бракът продължава 22 години, раждат се Сергей и Елена. По-късно и двете му деца се местят да живеят в Съединени американски щати. Момичето става доктор, само че умира неуместно в Канада. Синът му е в Калифорния. 
Самият Анатолий Михайлович прекара доста време в Съединени американски щати, само че не се счита за бежанец. Честите пътувания сред Европа и Америка са причина за разпадането и на втория му брак – с Ирина. Тя е негова почитателка от Чехия. Омъжва се за идола си през 1992 година, когато е едвам на 20. От 2005 година двойката живее в разнообразни страни. Разводът е реалност чак през 2014 година, когато докторът е на 75.

Възраждането

За страдание, Кашпировски е изваден от нафталина през 2014 г, само че още веднъж при скандални условия. Той съди за клюка човек, оповестил се за негов извънбрачен наследник, съди Всеросийската телевизионна и радиокомпания, тъй като в предаване било казано, че сеансите му са рискови, съди водещ на вечерно шоу, тъй като употребявал портрета му в някакъв колаж, уронващ престижа му.
Въпреки всички правосъдни разногласия Кашпировски към момента обикаля света със своите семинари, креативен срещи и сесии, макар че към този момент не събира игрища. Освен това психотерапевтът започва личен канал в YouTube.
„ Работя с алергии, сърдечно-съдови болести, лечение на белези по сърцето, генитален пролапс, промяна на гърба. Това е моята работа, която публицистите не виждат. Или не желаят да видят... “Кашпировски доближава пенсионна възраст с горчиви съжаления и възприятието, че животът му се е провалил. Той се упреква, че е направил единствено шест излъчвания в Съюз на съветските социалистически републики, че е отишъл в Съединени американски щати, че не може да вземе тленните остатъци на щерка си от Канада... 
Източници: lenta.ru, kashpirovsky.com, starhit.ru
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР