Лекарствата и хапчета за отслабване, включително агонисти на GLP-1 (като

...
Лекарствата и хапчета за отслабване, включително агонисти на GLP-1 (като
Коментари Харесай

11 Популярни Хапчета за Отслабване

Лекарствата и хапчета за намаляване, в това число агонисти на GLP-1 (като Семаглутид) и Орлистат, е по-вероятно да бъдат ефикасни за намаляване, в сравнение с доста варианти без рецепта.

Налични са голям брой благоприятни условия за подкрепяне на загубата на тегло, като хапчета, медикаменти и естествени добавки, като някои варианти са по-популярни от други.

Отслабването може да бъде мъчно и доста хора се обръщат към хапчета за намаляване като метод за бързо намаляване.

Тези варианти нормално действат посредством един или повече от следните механизми:

  • понижаване на апетита
  • увеличение на възприятието за задоволеност
  • понижаване на усвояването на хранителни субстанции (особено на мазнини)
  • увеличение на изгарянето на мазнини и разхода на калории

Има многообразие от благоприятни условия за избор, в това число добавки без рецепта и медикаменти с рецепта.

Въпреки че някои хапчета за намаляване са посочили успеваемост, те също идват с евентуални опасности и странични резултати.

В тази публикация ще разгледаме другите медикаменти и добавки за намаляване, както и преимуществата и минусите от потреблението на хапчета за намаляване като част от вашия хранителен проект.

Какви медикаменти за намаляване са утвърдени?

Някои варианти са по-популярни от други, в това число избрани хапчета, медикаменти и естествени добавки.

Примерите за тези медикаменти и добавки са: ( 1 )

  • Hydroxycut
  • Орлистат (Alli)
  • Глюкоманан
  • Конюгирана линолова киселина (CLA)
  • Форсколин

Препоръчително е тези медикаменти да се комбинират с добре уравновесена диета за намаляване, защото е малко евентуално те да бъдат сполучливо дълготрайно средство за лекуване на затлъстяване и могат да доведат до възобновяване на тежестта с течение на времето.

Освен това тези медикаменти имат няколко евентуални неподходящи резултати, някои от които могат да бъдат тежки.

1. Орлистат

Орлистат е хапче за намаляване, което работи посредством инхибиране на избрани ензими, които разграждат мазнините в храносмилателната система, като по този метод понижава броя на калориите, които се всмукват. ( 2 )

Според изследване от 2011 година, включващо 80 затлъстели индивида, тези, които са приемали орлистат, са изгубили приблизително 4,65 кг след 6 месеца, като в същото време са имали доста понижение на показателя на телесна маса (ИТМ), коремните мазнини и равнищата на общия и LDL (лошия) холестерол. ( 3 )

Въпреки това, Орлистат постоянно предизвиква храносмилателни проблеми като редки или мазни изпражнения, газове и чести придвижвания на червата. Може също по този начин да докара до недостиг на хранителни субстанции, изключително на мастноразтворимите витамини A, D, E или K. ( 4 )

2. Фентермин/топирамат (Qsymia)

Това лекарство работи посредством съчетание на фентермин, стимулант на централната нервна система и тягостен апетита, с топирамат, антиконвулсант, който понижава апетита и предизвиква ситостта, с цел да помогне при загуба на тегло. ( 5 )

Проучванията демонстрират, че фентермин/топирамат може да докара до междинна загуба на тегло от 7,7 кг и доста да понижи мазнините в корема, кръвното налягане, кръвната захар и равнищата на холестерола. ( 6 )

Друго изследване, сравняващо успеваемостта на разнообразни медикаменти за намаляване, откри, че хората с наднормено тегло или затлъстяване, които са приемали фентермин/топирамат, са изгубили приблизително 8,8 кг за една година. ( 7 )

Честите нежелани реакции на това лекарство включват сухота в устата, запек и парестезия, което е чувство за иглички.

3. Налтрексон/бупропион (Contrave)

Начинът, по който налтрексон/бупропион води до загуба на тегло, не е изцяло свестен, само че се счита, че работи посредством ориентиране към избрани елементи на мозъка, с цел да понижи приема на храна, да ускори метаболизма и да ускори възприятието за задоволеност. ( 8 )

Проучванията демонстрират, че налтрексон/бупропион може да докара до забележителна загуба на тегло спрямо плацебо. Според обзор на четири изследвания, участниците са изгубили приблизително 5-9 кг за една година. ( 9 )

Друг обзор оповестява, че лекарството може да бъде дейно и за поддържане на дълготрайна загуба на тегло. ( 10 )

Въпреки това, налтрексон/бупропион може да докара до странични резултати като гадене, запек, главоболие, повръщане, замаяност и бодърствуване. Може също да увеличи сърдечната периодичност и кръвното налягане.

4. GLP-1 агонисти

FDA утвърди два агониста на GLP-1, лираглутид (Saxenda) и семаглутид (Wegovy), за намаляване. И двете медикаменти се ползват посредством инжекция, като лираглутидът изисква ежедневни инжекции, а семаглутидът би трябвало да се инжектира единствено един път седмично. ( 11 ) ( 12 )

Докато някои GLP-1 агонисти не са утвърдени, като лекарстов за намаляване, те могат да бъдат предписани не по предопределение за тази цел, макар че са предопределени за лекуване на диабет вид 2: ( 13 )

  • семаглутид (Ozempic или Rybelsus)
  • дулаглутид (Trulicity)
  • лираглутид (Victoza)
  • екзенатид (Byetta)
  • екзенатид с удължено освобождение (Bydureon BCise)
  • тирзепатид (Mounjaro)

За да се изясни по какъв начин работят агонистите на GLP-1, те действат, като забавят процеса на изпразване на стомаха, покачват чувството за задоволеност и понижават глюкагона, хормон, който контролира апетита. ( 14 )

Различни изследвания демонстрират, че тези медикаменти могат да бъдат ефикасни при ръководство на загуба на тегло.

Например, 68-седмично изследване, включващо 1961 възрастни, откри, че комбинираната приложимост на семаглутид и промени в метода на живот води до съвсем 15% понижение на телесното тегло. ( 15 )

В друго изследване хората, приемащи лираглутид, са изгубили приблизително 7,8 кг в границите на 6 месеца. ( 16 )

Въпреки това, има някои постоянно срещани нежелани реакции като гадене, повръщане, диария, замаяност, главоболие, интензивен пулс, инфекции и неприятно храносмилане.

5. Сетмеланотид (Imcivree)

За лекуване на затлъстяване, породено от характерни генетични разновидности, Setmelanotide, продаван под марката Imcivree, е лекарство, което принадлежи към класа меланокортин 4 (MC4) рецепторни агонисти. ( 17 )

За понижаване на затлъстяването се употребява Setmelanotide (Imcivree), който е рецепторен агонист на меланокортин 4 (MC4), който е ориентиран към хора със характерни генетични разновидности. Затлъстяването може да възникне, когато няма задоволително активиране на MC4 рецептора в мозъка. Това лекарство предизвиква загубата на тегло посредством увеличение на активирането на рецепторите, което води до понижаване на глада, понижен банкет на калории и забързване на метаболизма. ( 18 )

В изследване на 21 участници към 62% от тях са имали най-малко 10% загуба на тегло след 1 година. Те също по този начин оповестяват за понижаване на глада и не са докладвани съществени неподходящи резултати.  ( 19 )

Друго изследване, включващо деца, юноши и възрастни, демонстрира, че setmelanotide доста усъвършенства качеството им на живот още 5 седмици след началото на лекуването. ( 20 )

Някои постоянно срещани нежелани реакции на setmelanotide включват реакции на мястото на инжектиране, хиперпигментация, гадене, главоболие, диария и болки в стомаха или гърба. Умората, повръщането и депресията също са евентуални странични резултати.

6. Средства за угнетяване на апетита

Тези медикаменти работят посредством смяна на равнищата на характерни невротрансмитери в мозъка, с цел да понижат апетита и да довдат до намаляване. ( 21 )

В изследване с 3411 индивида е открито, че фентерминът е най-ефективното лекарство за намаляване, като участниците са изгубили приблизително 3,75 кг за 12 седмици. ( 22 )

Друго изследване от 2015 година, включващо 156 души със затлъстяване, демонстрира, че диетилпропионът води до междинна загуба на тегло от 4,9 кг след 3 месеца и 7,7 кг след 6 месеца. ( 23 )

Имайте поради обаче, че тези медикаменти са предопределени единствено за краткосрочна приложимост, защото може да развиете приемливост след няколко седмици, което ги кара да бъдат по-малко ефикасни.

Честите нежелани реакции могат да включват гадене, повръщане, диария и стомашни конвулсии. ( 24 ) ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

7. Hydroxycut

Hydroxycut е добавка за намаляване, която съдържа няколко съставния елемент, като кофеин и растителни екстракти като дестилат от зелено кафе, за които се твърди, че оказват помощ за намаляване.

Проучванията откриват, че екстрактът от зелено кафе, основна съставна част в Hydroxycut, води до междинна загуба на тегло от към 2,47 кг спрямо плацебо, въз основа на мета-анализ на пет клинични изследвания, извършени през 2011 година  ( 28 )

Въпреки това, в случай че сте чувствителни към кофеин, приемането на Hydroxycut може да докара до нежелани реакции като тревога, раздразнителност, трептене, главоболие, замаяност и дехидратация. ( 29 )

8. Орлистат (Alli)

Начинът, по който работи това хапче за намаляване, е като предотвратява разграждането на мазнините в червата, което води до по-малко калории, употребявани от мазнини.

Според мета-анализ на изследвания от 2021 година, когато се приема с промени в метода на живот в продължение на 12 месеца, орлистат води до 2,9% по-голяма загуба на тегло спрямо плацебо групата. ( 30 )

Доказано е, че орлистат леко понижава кръвното налягане и когато се употребява в композиция с промени в метода на живот, може да понижи риска от развиване на диабет вид 2.  ( 31 ) ( 32 )

Орлистат има доста храносмилателни странични резултати, в това число мазни и редки изпражнения, метеоризъм и чести придвижвания на червата, които мъчно се управляват. Може също по този начин да аргументи недостиг на мастноразтворими витамини, в това число витамини A, D, E и K.

9. Глюкоманан

Глюкомананът е вещество, което набъбва, когато всмуква вода и образува гелообразно вещество в червата. Насърчава възприятието за задоволеност, което ви кара да консумирате по-малко калории. ( 33 )

Клинично изпитване, извършено през 2015 година, оповестява, че непрекъснатият банкет на добавки с глюкоманан в продължение на 60 дни води до понижаване на телесното тегло измежду участниците с наднормено тегло. Въпреки това, добавката демонстрира успеваемост единствено в случай че се приема поредно. ( 34 )

Приемът на глюкоманан може да докара до странични резултати като отичане на корема, метеоризъм и меки изпражнения. Освен това, може да попречи на усвояването на някои перорални медикаменти, в случай че се одобряват едновременно.

10. Конюгирана линолова киселина (CLA)

CLA, която естествено участва в някои богати на мазнини скотски храни като масло и сирене, се смята за „ по-здравословен “ тип трансмазнини.

Механизмът му на деяние включва понижаване на апетита, усилване на метаболизма и поощряване на разграждането на телесните мазнини. ( 35 ) ( 36 )

Проучванията демонстрират, че приемането на 3000 мг CLA хапчета за намаляване дневно в продължение на 3 месеца може да докара до доста понижаване на масата и % на телесните мазнини. ( 37 )

Въпреки това, загубата на тегло, обвързвана с CLA, може да не е клинично значима. Също по този начин CLA може да аргументи странични резултати на храносмилането, а продължителната приложимост може да усили риска от затлъстяване на черния дроб, инсулинова устойчивост и инфектиране.

11. Форсколин

Форсколинът е хапче за намаляване във формата на капсула, която е дестилат от растение от фамилията на ментата, за което се счита, че е ефикасен за намаляване.

Форсколинът има капацитета да увеличи равнищата на cAMP, съединяване, намиращо се в клетките, което може да подтиква изгарянето на мазнини. ( 38 )

Проучване, извършено през 2012 година върху 30 мъже с наднормено тегло или затлъстяване, сподели, че форсколина може да понижи телесните мазнини и да усили мускулната маса, само че по-ранно изследване върху 23 дами с наднормено тегло не сподели никакви резултати. ( 39 ) ( 40 )

Необходими са спомагателни скорошни и надеждни проучвания, с цел да се оцени евентуалната резултатност на форсколина. Профилът на сигурност на добавката и рискът от странични резултати остават значително незнайни заради лимитираните налични данни.

Хапчета за намаляване от естествени добавки

Някои хора избират да употребяват билкови хапчета за намаляване. Ето някои от тях:

Добавки за намаляване Действие Странични резултати
Екстракт от гарциния камбоджа Проучванията, извършени върху животни, демонстрират, че гарциния камбоджа може да попречи на ензима, произвеждащ мазнини в тялото и да увеличи равнищата на серотонин, което евентуално може да понижи апетита. ( 41 ) ( 42 ) Употребата на добавки за намаляване, които съдържат гарциния камбоджа, е обвързвана с остра чернодробна непълнота или увреждане на черния дроб.  ( 43 ) ( 44 ) ( 45 )
Кофеин Изгаряте повече калории посредством нараснало разграждане на мазнини и посредством развой на произвеждане на телесна топлота, наименуван термогенеза. ( 47 )
Екстракт от зелено кафе на зърна Кофеинът има капацитет да ускори изгарянето на мазнини, до момента в който хлорогеновата киселина може да попречи на разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт. Страничните резултати са сходни на кофеина, а наличието на хлорогенна киселина в тях може да докара до диария. Някои хора могат да развият алергична реакция. ( 46 )
Кофеин Изгаряте повече калории посредством нараснало разграждане на мазнини и посредством развой на произвеждане на телесна топлота, наименуван термогенеза. ( 47 ) Високите количества кофеин могат да причинят безпокойствие, бодърствуване, раздразнителност, нервност, гадене, диария и други признаци. Пристрастяване и нарушен сън.  ( 48 )
Малинови кетони Установено е, че малиновите кетони подтикват разграждането на мазнините и покачват равнищата на адипонектин, хормон, който е обвързван със загубата на тегло.  ( 49 ) При изследвания върху животни високите дози също са свързани с нараснали равнища на кръвната захар и чернодробна дисфункция. ( 50 )
Екстракт от зелен чай Смята се, че екстрактът от зелен чай инхибира ензими като панкреатична липаза, което, когато се комбинира с понижено асимилиране на мазнини, може да бъде ефикасен метод за справяне със затлъстяването. ( 51 ) Съдържа малко кофеин и може да аргументи признаци при хора, които са чувствителни към кофеин.
Екстракт от горчив портокал Въпреки че е по-малко мощен от ефедрина, екстракта от горчив портокал (синефрин) работи посредством сравними механизми и има капацитета да потиска апетита и да ускорява изгарянето на мазнини.  ( 79 ) ( 80 ) Подобно на ефедрина, синефринът може да има съществени странични резултати, свързани със сърцето. Може също по този начин да има висок риск от взаимозависимост.

Табл. 1 (билкови хапчета за отслабване)

Плюсове от потреблението на хапчета за намаляване

Едно от главните преимущества на потреблението на хапчета за намаляване е, че те могат да ви оказват помощ да отслабнете по-бързо и елементарно, в сравнение с бихте създали единствено посредством диета и извършения.

Много хапчета за намаляване с бърз резултат работят, като потискат апетита или покачват метаболизма, което може да докара до понижаване на приема на калории и увеличение на изгарянето на калории. Това може да докара до забележителна загуба на тегло за къс интервал от време.

Друго преимущество на потреблението на хапчета за намаляване е, че те могат да бъдат комфортни и лесни за приложимост. За разлика от обичайните способи за намаляване като диета и извършения, които изискват доста време и старания, хапчетата за намаляване могат да се одобряват бързо и елементарно, което ги прави известен избор за хора, които нямат време или на които им е мъчно да се придържат към обичайния проект за намаляване.

И най-после, някои хапчета за намаляване могат също по този начин да обезпечат спомагателни изгоди за здравето отвън загубата на тегло. Например, някои добавки за намаляване съдържат съставки, които могат да подобрят здравето на сърцето, да понижат равнищата на холестерола и възпалението в тялото.

Минуси от използването на хапчета за намаляване

Докато хапчетата за намаляване могат да бъдат ефикасни, те също идват с евентуални опасности и странични резултати.

Едно от главните опасения при хапчетата за намаляване е, че могат да провокират пристрастяване, водещо до взаимозависимост и корист. Някои хапчета за намаляване съдържат съставки като кофеин, който може да провокира възприятие на еуфория и активност, което може да докара до пристрастяване и табиет.

Друг проблем с хапчетата за намаляване е, че те могат да имат съществени странични резултати, в това число сърцетуптене и високо кръвно налягане. Тези опасности са изключително високи при медикаментите за намаляване с рецепта, които постоянно са по-мощни и целенасочени от добавките без рецепта.

И най-после, някои хапчета за намаляване могат да взаимодействат с други медикаменти или медицински положения, което води до евентуално рискови затруднения.

Важно е да обсъдите всички хапчета за намаляване, които обмисляте да приемате, с доктор, с цел да сте сигурни, че са безвредни и подобаващи за вас.

Алтернативи на хапчетата за намаляване – извършения и избор на здравословен метод на живот

Докато хапчетата за намаляване могат да бъдат ефикасни за намаляване, те не са единственият вид. Всъщност упражненията и изборът на здравословен метод на живот постоянно са най-ефективният и резистентен метод за намаляване в дълогосрочен проект.

Редовните извършения, в това число кардио и силови тренировки, могат да ви оказват помощ да изгорите калории, да изградите мускули и да подобрите метаболизма си. Освен това здравословното хранене, богато на цели храни, може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да подобрите цялостното здраве.

Други избори за здравословен метод на живот, които могат да подкрепят загубата на тегло, включват задоволително сън, понижаване на напрежението и отбягване на тютюнопушене и несъразмерна консумация на алкохол.

Често задавани въпроси

Колко ефикасни са медикаментите за намаляване?
Лекарствата и добавките за намаляване могат да варират по успеваемост. Доказано е, че някои медикаменти, отпускани с рецепта, предизвикват забележителна загуба на тегло.

Проучванията обаче са лимитирани във връзка с успеваемостта на доста добавки без рецепта , а някои изследвания даже са открили, че някои артикули – като синефрин и форсколин – е малко евентуално да окажат доста въздействие върху телесното тегло.

Как работят хапчетата за намаляване?
Те усилват чувството за задоволеност, ускоряват метаболизма, разграждат мазнините и ги употребяват като източник на гориво. Хапчетата за намаляване обаче работят по-ефективно, когато се комбинират със здравословно хранене и постоянни извършения.

Кои са най положителните хапчета за намаляване?
Най-доброто хапче за намаляване за вас зависи от вашите цели за намаляване, здравословно положение и персонални желания. Лекарствата, като GLP-1 агонисти, се поддържат от задълбочени изследвания и е по-вероятно да бъдат ефикасни, само че те могат да бъдат свързани с неподходящи странични резултати.

Имайте поради, че без значение коя добавка или лекарство изберете, значимо е да следвате  и здравословен метод на живот. В допълнение към максимизирането на вашите евентуални резултати, това може да усили вероятността за поддържане на загуба на тегло в дълготраен проект.

Кое е най-ефикасното хапче за намаляване?
Фентерминът е едно от най-ефективните хапчета за намаляване. Въпреки това, това лекарство е потвърдено единствено за краткотрайна приложимост. GLP-1 агонистите лираглутид (Saxenda) и семаглутид (Wegovy) също са утвърдени за намаляване и са посочили, че са изключително ефикасни. Те се смятат за безвредни за дълготрайна приложимост.

Но имайте поради, че самостоятелните резултати могат да варират според от доста фактори, в това число вашата диета, здравословно положение и равнище на интензивност.

Заключение

Предлагат се доста медикаменти и добавки за намаляване, в това число варианти с рецепта и без рецепта. Като цяло, медикаментите с рецепта имат по-силни доказателства в поддръжка на тяхната успеваемост.

Хапчетата за намаляване могат да бъдат мощен инструмент за намаляване, само че също по този начин идват с евентуални опасности и странични резултати. Преди да обмислите приема на хапчета за намаляване, значимо е да обсъдите вашите благоприятни условия с вашия доктор или снабдител на здравни услуги, с цел да определите дали те са безвредни и подобаващи за вас.

Освен това е значимо да запомните, че хапчетата за намаляване не са магическо решение за намаляване. За да постигнете трайни резултати, е значимо да изберете здравословен метод на живот, в това число постоянни извършения и уравновесена диета.

Като комбинирате хапчета за намаляване с тези избори за здравословен метод на живот, можете да постигнете задачите си за намаляване и да поддържате здравословно тегло за цялостен живот.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР