Лекарства може да се заменят с решение на лекар. Това

...
Лекарства може да се заменят с решение на лекар. Това
Коментари Харесай

Лекарства може да се заменят с решение на лекар

Лекарства може да се заменят с решение на доктор. Това излиза наяве от позиция на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България. Тя е във връзка обсъжданата опция фармацевтът да може да поправя назначената от доктор терапия.

В Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули не се позволява генерично заменяне на наставления от лекаря лекарствен артикул. Изрично е посочено, че когато лекарственият артикул е постановен под комерсиалното си име, се отпуска тъкмо предписаният артикул, напомнят от сдружението.

Когато лекарственият артикул е постановен посредством интернационално непатентно или фармакопейно название на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен артикул. Той би трябвало да е позволен за приложимост в страната.

Лекарството би трябвало да съдържа предписаното интензивно вещество, като наложително се съблюдават предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица, се показва в наредбата. Когато лекарственият артикул е постановен под комерсиално название, се отпуска тъкмо предписаният артикул.

„ Не би трябвало да подценяваме и опцията за основаване на корупционни практики. Тя би била насърчена от въвеждането на алтернатива за генерично заменяне без единодушието на назначилия лечението доктор. Има така наречен интегрални схеми, които са изключително комфортни за притежатели, които имат цялата верига. Тя стартира с производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я имат отчасти, от второто равнище до аптеката, в това число “, се добавя в позицията на сдружението.

Проблемите остават

Драмите с медикаментите не престават. Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си. Това се показва в позиция на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Тя е във връзка зародилата обстановка с изписването на електронни предписания.

Фармацевтите упорстват да схванат чий “търговски интерес ” засягат измененията, които дават изясненост по това какво се предписва и какво отпуска на пациентите

БФС поддържа нормативните промени в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Чрез тях се усъвършенства контролът по предписването и отпущането на съответните артикули, допълват от организацията.

Точно дигитализацията на процесите очевидно демонстрира, че към този момент разпределяне без рецепта не може да се прави. Предписващият и контролните органи към този момент получават информация дали и какво тъкмо е отпуснато в аптеката, споделят от БФС.

“В този смисъл недоумяваме за какъв “диктат на аптеката ” става дума, когато всички схванаха, че предписващият е този, който дефинира лечението на пациента. В аптека към този момент не може да се отпуска друго, с изключение на тъкмо предписаното от лекаря ”, допълват от БФС.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР