Лекарският съюз поиска оставката на заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко

...
Лекарският съюз поиска оставката на заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко
Коментари Харесай

От лекарския съюз поискаха оставката на зам.-министър Илко Гетов

Лекарският съюз изиска оставката на заместник-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов. Заместник-председателят на съсловната организация – доктор Николай Брънзалов, сподели пред Българска телеграфна агенция, че желаната оставка е поради лекарствената политика, водена през последните месеци и поради липса на изясненост за пътя на медикаментите – от внасянето им в България до приемането им от пациента в аптеките.

В настояването на оставката на проф. Гетов няма никакъв политически привкус, акцентира доктор Брънзалов.

„ От 2019 година има европейска инструкция, съгласно която всяка опаковка на лекарство има неповторим номер и тя би трябвало да бъде проследима от момента на произвеждането на медикамента. Сега от лекарите се изисква всичко да бъде електронно, а за всичко останало или няма информация, или няма надзор “, добави той.

По думите на Брънзалов сега 70 на 100 от лекарите не могат да извършват специалността си в цялостния ѝ размер, тъй като не могат безпроблемно да изписват антибиотици и да лекуват пациентите си.

Ние поддържаме дигитализацията и въвеждането на е-рецепта, само че нейният път, до момента в който пациентът си получи лекарството, да бъде осветен, а досега това не е по този начин, добави той. По думите му за 30 хиляди от изписаните електронни предписания от средата до края на октомври в Националната здравноинформационна система (НЗИС) не е маркирано дали пациентът си е взел медикаментите, какво се е случило с тези лекарства или дали пациентът ще отиде в още няколко аптеки, с цел да си ги купи. Липсва система за надзор, уточни още лекарят.

Д-р Брънзалов напомни, че през последните две години, в които може да се изписват е-рецепти, са изписани над 44 хиляди, само че единствено за хиляда от тях в НЗИС е маркирано, че са изпълнени. По думите 10 на 100 от аптеките не вписват данни в НЗИС.

Гетов: Изненадан съм от настояването на БЛС

Проф. Илко Гетов е сюрпризиран от желаната му оставка и счита, че диалогът не би трябвало да се води през медиите, се споделили в своя позиция пред Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).

„ През годините постоянно съм имал отлична връзка с Българския лекарски съюз. В ролята ми на заместник-министър на опазването на здравето също. Ето за какво съм сюрпризиран от тяхното искане, само че няма да го разясня, тъй като смятам, че сходни диалози не следва да се водят през медиите “, показва проф. Гетов.

По мотив неналичието на информация в Националната здравноинформационна система за над 30 хиляди е-рецепти, издадени през последните две седмици, както твърди заместник-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов, от Министерство на здравеопазването са показали, че по данни от „ Информационно обслужване “ от 16 октомври все още общо издадените електронни предписания са 320 159. От тях 209 349 са изпълнени, 17 561 са отчасти изпълнени (пациентът е закупил един или няколко, само че не всички предписани с рецептата медикаменти), а 20 392 са анулирани. Причините, заради които една рецепта може да не е изпълнена, са доста и разнообразни, само че една от главните е неналичието или дефицитът на медикамента в аптечната мрежа, допълниха от Министерство на здравеопазването.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР