Лекарският съюз настоява за следващата година да се заложат не

...
Лекарският съюз настоява за следващата година да се заложат не
Коментари Харесай

БЛС настоява за следващата година да се заложат не повече от 1,6 млн. хоспитализации

Лекарският съюз упорства за идната година да се заложат не повече от 1,6 милиона хоспитализации. Т ова сподели пред публицисти ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров. По думите му би трябвало задачата през идващите пет години да е реализиране на един милион хоспитализации на година. Сега заложените хоспитализации за идната година са 2,2 милиона.

„ По моя информация хоспитализациите до края на септември тази година са 1,4 милиона , а до края на годината ще бъдат към 1,8 милиона “, сподели още той. По думите му, в случай че годишно има един милион приети в болница, ще може да се реализира удължение на престоя на пациента в болница толкоз, колкото е належащо, с цел да бъде оздравял, и няма да се търсят способи болният да бъде изписван бързо.

От НЗОК липсват оферти какво да се прави във връзка с минималния престой на пациенти с инсулт, уточни доктор Маджаров. По думите му би трябвало болничният престой на тези пациенти да е към 10 дни, а Касата да заплаща за това на болничното заведение.

В отговор на въпрос за евентуални опасности за здравната система, в случай че липсва нов бюджет за идната година, доктор Маджаров уточни, че ще се работи три месеца с парите от бюджета за тази година и по-късно ще одобряват нов бюджет, в който, „ в случай че са рационални, ще можем да върнем със задна дата новите цени, които следва да договорим “. Заради това, че няма държавно управление, е по-добре да се удължи срокът на настоящия бюджет, с цел да няма клопки, добави доктор Маджаров.

По думите му в запаса на НЗОК има към 140 млн. лева Очакват се и към 80-100 млн. лева от надсъбрани здравноосигурителни вноски, добави той. Ако не променим стойностите на клиничните пътеки, ще има още над 100 млн. лева, добави доктор Маджаров. Според него по този метод има над 300 млн. лева „ скрити “. Според доктор Маджаров нарастването на клиничните пътеки, което оферират от Касата, се базира на тези 300 млн. лева, спестени от тази година.

Предстои нова среща сред представители на съсловната организация, финансови специалисти и представители на Касата, на която ще се разиска с какъв брой % може да се вдигнат цените на клиничните пътеки и каква методика би могло да се приложи за асимилиране на икономии , в случай че има, с цел да няма напрежение сред нас и Касата, добави той. „ Преговорите с Касата вървят меланхолично, с известна доза на реплика. Виждаме, че от страна на специалистите има схващане, само че си проличава, че имат ограничаване във взимането на решения “, сподели още доктор Маджаров.

До 10-15 дни в съсловната организация чакат резултат от поръчана от тях разработка и аргументация за остойностяването на лекарския труд. Работата се прави от икономисти, които ясно са разписали, че заплащането на лекарите и на медицинските сестри би трябвало да включва съставни елементи като подготовка, възстановяване на квалификацията, резултати от лекуване. Ще представим разбора и обосновката в работната група, която сътвори министър Меджидиев и тогава няма да си приказваме просто за повишение на цените на клиничните пътеки, а за какво желаеме да ги повишим, както и че, в случай че в някои райони оставим лечебните заведения да получават приходите си единствено от клинични пътеки, те ще загинат, добави доктор Маджаров. По думите му е нужна „ друга намеса в тези райони, с цел да реализираме хонорари, осигуряващи лекари и медицински сестри “.

Преди дни се състоя среща сред представители на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК, на която лекарите настояха за повишение на цените на клиничните пътеки с 18 %, със задна дата. Участниците в срещата не реализираха единодушие. След срещата от Министерството на здравеопазването оповестиха, че ще се разисква опцията за повишение на цените на клиничните пътеки с 12% - 20% , които ще бъдат преразпределени от остатъка в НЗОК.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР