Лекарски екип спаси живота на мъж с 2-килограмова кучешка тения

...
Лекарски екип спаси живота на мъж с 2-килограмова кучешка тения
Коментари Харесай

Лекари спасиха живота на мъж с 2-килограмова кучешка тения в черния дроб

Лекарски екип избави живота на мъж с 2-килограмова кучешка тения в черния дроб, оповестиха от филиала на МБАЛ-Попово в Търговище, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е седмата чернодробна трансплантация за тази година

Операцията на възрастния пациент е траяла повече от два часа в хирургичното поделение на лечебното заведение.

Според медиците паразитът да е бил в организма на пациента повече от 20 години. Заразяването най-вероятно е станало от домашни животни, а признаците са се появили много по-късно.

Продължително време 74-годишният мъж се е оплаквал от тежест в корема и киселини. Болките не отшумявали, а през последните няколко месеца станали нетърпими. Тогава потърсил лекарска помощ. При прегледа в Омуртаг са видени голям брой кисти и пациентът е ориентиран към хирург.

Пациентът е живял с голямата тения най-малко 10 години

При интервенцията медиците се натъкнали на кучешка тения към няколко вътрешни органа. Най-голямата била в черния дроб, а друга по-малка – към червата.

Пациентът се възвръща обикновено. Най-вероятно ще бъде изписан в средата на тази седмица. Ще бъде ориентиран към Института по паразитология в София за наблюдаване и следваща медикаментозна терапия, показват от болничното заведение. 

Ехинококозата, по-позната като кучешка тения, е една от най-тежко протичащите паразитози , срещани в България. Заболяването е рисково, тъй като протича като постепенно разрастващ се израстък и дълго време може да остане прикрито, предизвестяват експертите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР