Лекарката, която падна от седмия етаж в столичния квартал Люлин,

...
Лекарката, която падна от седмия етаж в столичния квартал Люлин,
Коментари Харесай

Лекарката, която падна от 7 ет. в столичния „Люлин”, вече е в съзнание

Лекарката, която падна от седмия етаж в столичния квартал „ Люлин ”, към този момент е в схващане. Това разгласи изпълнителният шеф на „ Пирогов ” проф. Асен Балтов. Тя към този момент е 33 дни в реанимацията на незабавната болница и й предстоят още оперативни интервенции след 12 направени досега, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Имаме една добра вест на фона на всичките неприятни, които се случиха през последните две седмици в региона на опазването на здравето и медицината. Д-р Ирена Иванова към този момент е контактна и към момента е в реанимацията, само че не тъй като положението й го изисква, а за по-скоро за наше успокоение. При лекуването на тежките контузии, които е получила след рухването се употребява напълно нов метод, който разрешава ние последователно да възстановим функционалностите и живота на пациента във типа, в който всеки би желал да наподобява когато напуща една болница. Това обаче не е единствен случай, това е един демонстративен случай за работата на „ Пирогов “ и неговите екипи, които се отзовават и вършат всичко, което им е по силите “, изясни проф. Балтов.

„ Към момента означаваме трайна наклонност за стабилизиране на положението й. Повечето проблеми, зародили от случая при нея са преодолени. Имаме да извървим още не лек път по възобновяване. В момента тя е с потребност от интензивни грижи по-скоро, в сравнение с за интензивно лекуване. При нея сме приложили няколко анестезиологични техники. Около 12 литра кръв е получила и над 3500 мл прясно замразена плазма и над 1000 мл тромбоцитен концентрат “, добави националният съветник по незабавна медицина проф. Стоян Миланов.

Той добави, че се чака доктор Иванова да се възвърне в околните месеци като акцентира, че тя ще претърпи още няколко оперативни интервенции. Проф. Миланов добави, че към момента докторката не е отвън риск и не се знае до каква степен възобновяване ще бъде цялостно, само че се надява в скоро време да може да извършва своите отговорности като доктор.

Проф. Диян Енчев, който е шеф на травматологичния комплекс в „ Пирогов “ разяснява, че оправянето с водещата ортопедична контузия на 35-годишната лекарка е лишила не повече от 45 минути.

„ По отношение на ортопедичната контузия доктор Ирена Иванова беше с политравма, което е довело до засягане на редица органи и системи. От ортопедична позиция най-тежката фрактура е на тазовия пръстен, на двете бедрени кости, на двете ходила, на двете капачки и на раменната кост. Това, което ние вършим тук е, че използваме една относително нова идея за надзор на ортопедичната контузия, която е сравнима с центрове в Европа, Съединени американски щати и Канада. Чрез тази идея се прави минималното, с цел да се стабилизира положението на пациента, в случай че е с доста тежка контузия ", изясни проф. Енчев.

Медикът изясни, че тазовият пръстен на Иванова в началото е опериран със характерна C-клампа, чието слагане е лишило 5 минути, а всички останали фрактури са закрепени с външни фиксатори, което е лишило общо 35 минути. Ортопедичната контузия, която е била водеща в тази ситуация е лишила при постъпване в противошокова зала и в операционната не повече от 45 мин., което демонстрира, че сме работили доста бързо и сме предотвратили спомагателна кръвозагуба, съобщи още той.

Изпълнителният шеф на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов сподели още, че е стартирано оживление на всички стави на доктор Иванова. Той добави, че в този момент следва първия надзорен обзор.

Все още не е ясно каква ще е степента на инвалидизация, само че се надяваме тя да е минимална или даже да клони към нула, разяснява проф. Диян Енчев.

БГНЕС напомня, че доктор Ирена Иванова е част от екипа на „ Александровска ” и „ Токуда ” болница. Преди това е била част от екипа на Центъра за незабавна здравна помощ в София. В момента потърпевшата лекарка лежи в централна реанимация, където екипът на проф. Стоян Миланов я лекува по международен стандарт ”. До трагичния случай на 20 юли се стигна, откакто доктор Ирена Иванова се е скарала със своя другар. Пред проверяващите той е споделил, че Иванова е излязла ядосана на терасата, само че се е спънала и е полетяла от високо. Тя е паднала от 22 метра височина и има разкъсвания, само че съгласно медиците може да се възвърне. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР