Лекарите вече ще лекуват с каквото каже държавата. © Надежда

...
Лекарите вече ще лекуват с каквото каже държавата. © Надежда
Коментари Харесай

Държавата иска лекарите да изписват само евтини лекарства

Лекарите към този момент ще лекуват с каквото каже страната.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Негласният мораториум върху медикаментите

Регулаторите се пробват да не позволен голям брой лекарства до пазара
5 окт 2018
Здравният министър: хората да заплащат повече, а конкурентни каси в далечното бъдеще

Кирил Ананиев предлага месечна застраховка от 12 лева, която няма да покрие сегашните доплащания на пациенти
26 сеп 2018 Скандални промени в здравните закони предлага държавното управление през проектозакона за бюджета на здравната каса за 2019 година, който беше публикуван през днешния ден.

Според тях лекарите ще би трябвало да изписват " най-разходоефективните лекарства ", когато става дума за медикаменти, покривани от касата. Преведено, това значи най-евтините медикаменти. Ако не го вършат, ще бъдат глобявани сред 1000 и 2000 лева

Касата покрива към 1300 лекарства за домашно лекуване за хронично заболели (1.5 млн. души), настрана от това покрива медикаменти за химиотерапия и онкологични болести, както и медикаментите в лечебните заведения.

Онкологичните медикаменти, които в този момент се заплащат настрана съгласно потребностите на пациента, ще бъдат вкарани в цената на клиничните пътеки, като по този метод лечебните заведения ще имат стопански интерес да купуват за пациентите с рак единствено най-евтините лекарства.

Освен това доста се усилва срокът за допускане на нови медикаменти до пазара. Комисията за оценка на здравните технологии към този момент ще има период не 90 дни, както е по инструкция, а 180 дни, с цел да прегледа документите на новото лекарство. Това на процедура може да забави с най-малко една година достъпа до нови артикули. В България той така и така закъснява с най-малко две-три години спрямо останалите европейски страни.

Освен това планът планува да бъде закрит фондът за лекуване на деца и работата му да бъде поета от здравната каса.

Притеснителен е методът, по който е вкаран този огромен пакет с промени. Вместо да се трансформират засегнатите закони за здравето, здравното обезпечаване и медикаментите, той се прекарва като преходни и заключителни разпореждания на закона за бюджета на здравната каса. При него водеща комисия е бюджетната, а не здравната, което прави по-трудно да се чуят професионални причини на лекари.

Държавата изписва медикаменти

Според плана страната в лицето на две свои институции, ще сформира фармакотерапевтични управления (начинът за лекуване на болести). Досега те се правеха от Националния съвет по цените на медикаментите след съвещания с сдруженията на лекарите по съответната компетентност. Според плана Националният съвет по цените към този момент ще може самичък да сформира управленията. Освен това здравната каса ще може да взема решение дали да покрива обещано лекарство или не, в случай че не е разходоефективно.

Лекарите и зъболекарите, както и болничните експерти, ще би трябвало да предписват медикаменти, платени изцяло или отчасти от здравната каса, единствено съгласно одобрените управления. Освен това когато става въпрос за лекарства за домашно лекуване и за лекуване на онкологични болести в болница, ще се предписват " медикаментите с най-голяма разходна успеваемост, когато са налице лечебни други възможности, медикаментите имат потвърдена сходна лечебна резултатност и сигурност ". Това значи, че от медикаменти без аналог, които лекуват една и съща болест, ще се избира най-евтиното. Те обаче не постоянно имат сходно деяние и не постоянно са подобаващи за съответен пациент.

Ако лекарят не се съобрази и изпише по-скъпо лекуване, ще му бъде налагана глоба.

Нова контролна институция

Санкциите на лекарите ще бъдат налагани от новата Комисия за контролиране и надзор на медицинските действия, която ще бъде основана с този закон. В нея ще се влеят досегашната изпълнителна организация Медицински одит и Агенцията за трансплантации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР