Лекари спасиха млада жена с две тежки заболявания на сърцето

...
Лекари спасиха млада жена с две тежки заболявания на сърцето
Коментари Харесай

Лекари спасиха млада жена с две тежки заболявания на сърцето и на кръвта

Лекари избавиха млада жена с две тежки болести на сърцето и на кръвта, които не разрешават да бъде оперирана. Шансовете й за живот били под 20%.

Днес Илиана Дакова, която е детски преподавател, прави първите си крачки, без да се задъхва от близо две години, когато са открити животозастрашаващи болести на сърцето и имунната система. Оттогава 29-годишната жена съвсем не е ставала от болничното легло.

„ Всички към мен ме подкрепяха и ми даваха кураж – близки, познати, безусловно всички, бях оптимист и по този начин и стана”, споделя Илиана пред БТВ.

В началото на април вършат дълго чаканата интервенция, сложени са клапи на сърцето. Медиците от кардиохирургията на „ Св. Анна” описват, че тази композиция от болести се среща извънредно рядко. „ За целия екип беше необикновен стрес да структурираме нещата по този начин, че да я измъкнем жива и здрава от операционната”, уточни доцент Васил Гегусков, шеф на клиниката по „ Кардиохирургия” в УМБАЛ „ Св. Анна”.

Кръвта за интервенцията се търси близо 5 месеца в цялата страна. Изследвани са над 500 банки, от които единствено три се оказват съвместими. „ Първия път преровихме над 40 сака, които ги имаме налични, те не бяха съвместими”, означи доктор Николай Андреев, шеф на отделението по Трансфузионна хематология в УМБАЛ „ Св. Анна”.

Сега лекарите предвиждат цялостно възобновяване на Илиана.

Илиана се дефинира като късметлийка. „ Да, сигурно, тъй като за първи път ми се случва нещо такова и оцелях”, съобщи тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР