Лекари разказаха на РИА Новости за основните правила за влизане

...
Лекари разказаха на РИА Новости за основните правила за влизане
Коментари Харесай

Лекари предупреждават: Не правете тези неща преди да влезете в банята

Лекари описаха на РИА Новости за главните правила за влизане в банята: какво можете да ядете преди посещаване на парна баня, какви последици може да има алкохолът за банята и кой може да си разреши да скочи в снежни преспи след баня.
Лекарите предизвестяват: влизането в банята или вземането на душ е на първо място натоварване за тялото и с цел да го издържите без неприятни последствия, би трябвало да спазвате редица правила.
За парна да вземем за пример, където температурата на парата доближава 100 градуса или повече, има много противопоказания.
" От такива процедури би трябвало да се въздържат хора с високо кръвно налягане, разнообразни кожни болести, онкологични болести, нарушавания на психологичната и нервната система, редица други болести и всевъзможни възпалителни процеси в организма. Бременните дами, хората с остри настинки, изключително при съществуване на тресчица, също би трябвало да се въздържат “, сподели Андрей Тяжелников , основен експерт в незабавната здравна грижа за възрастното население.
Но в случай че човек няма противопоказания, тогава банята има избрани изгоди за тялото, изяснява Тяжелников. Например, заради изобилното изпотяване в гореща парна баня, се отстраняват токсините. " Има освен надълбоко разчистване на кожата, само че като цяло детоксикация на цялото тяло. Ваната затопля, отпуска мускулите и тонизира главните системи за поддържане на живота, тренира кръвоносните съдове, въздейства позитивно на нервната система. Релаксацията и отпущането усъвършенстват психическото положение ", сподели той.
Скачане в преспи
" През зимата банята е изключително известна, тъй като е прелестно да се затоплиш след измръзване. Но особеността е, че има доста огромна разлика сред температурата на открито и в банята. Ако влезете в нея напряко от студа, ще бъде огромен стрес даже за изцяло здрав човек. Следователно би трябвало да се затоплите последователно ", поучава Тяжелников.
Традиционните скокове в снежни преспи не са за всеки.
" Скачането в снежни преспи, валянето в снега, обливането с ледена вода е традиция. Но единствено закалени и уверени в здравето си хора могат да си го разрешат. Стресът от температурната разлика може да провокира изострен конвулсия на кръвоносните съдове и вследствие на това спад на налягането и инфаркт ", сподели лекарят.
Според него е потребно да се мери кръвното налягане, преди да влезете в банята, изключително за хора, чието кръвно налягане може да се увеличи.
Баня и алкохол
Въпреки това, което може да се види във филми и телевизионни излъчвания, лекарите акцентират, че банята и алкохолът са несъвместими. Както отбелязва основният експерт на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Евгений Брюн , банята е несъвместима с всевъзможни други резултати върху тялото заради високите температури.
 Правим 5 груби неточности, когато си мием косата Правим 5 груби неточности, когато си мием косата
Нa пръв пoглeд дa миeш кocaтa cи изглeждa лecнo. Вcички прaвим тoвa дocтa чecтo, дoри мeхaничнo. Нo имa някoи грeшки, кoитo вeрoятнo дo...
" Това не позволява алкохол, изобилна храна, огромна физическа интензивност... Банята не е съвместима с нищо. Тя, както първата обич, не толерира конкуренцията ", добави шеговито той.
Това се дължи на обстоятелството, че високата температура възбужда избрани системи на тялото, най-вече надбъбречната система: сърдечната периодичност се усилва, телесната температура също.
„ Алкохолът може да работи по сходен метод ", означи Брюн.
Освен това, преди да посетите банята, ще би трябвало да забравите за алкохола за известно време.
" Алкохолът се преработва по друг метод от всеки. Срокът за цялостна преправка на алкохола е от три дни до три седмици. Биохимичните пътища на алкохола са мудни, многоетапни, тъй че е по-добре е да не се пие преди баня. Трябва да минат най-малко три дни след консумация на алкохол, с цел да влезете в банята ", сподели Брюн.
 Защо гумените патета са толкоз рискови за децата? Защо гумените патета са толкоз рискови за децата?
Сладките жълти гумени патета са може би са една от най-популярните играчки за баня. Трудно е да повярваме, че от време на време тези детски люби...
Храна и питиета
Комбинирането на банята и храненето също не е толкоз просто: би трябвало да се придържате към редица правила, споделя Антонина Стародубова , основен диетолог в Московското министерство на опазването на здравето.
" По отношение на храната и напитките преди, по време и след процедурите за баня, тук би била много подобаваща избрана прилика със спортните тренировки. Точно както преди подготовка, не трябва да ядете доста преди да посетите банята, от главното хранене би трябвало да мине най-малко час и половина-два часа. Освен това не би трябвало да ядете мазни и тежки храни ", споделя тя.
Диетологът акцентира, че не би трябвало да посещавате и банята на гладно, можете да закусите малко час преди нея.
" Това може да бъде порция нискомаслени ферментирали млечни артикули, омлет със зеленчуци и билки или зеленчукова салата. Като питиета се предлага елементарна питейна вода, само че можете да консумирате и слаб чай с добавка на ароматни билки, лимон или разнообразни плодове “, сподели Стародубова.
 7 неща, които да спрете да вършиме под душа 7 неща, които да спрете да вършиме под душа
Вземането на душ е едно от най-приятните занимания с края на деня, които ви карат да се чувствате релаксирани и смъква целия стрес от ва...
Тя означи, че по време на посещаване на банята не би трябвало да се употребяват мощен чай и кафе, с цел да се избегне спомагателен стрес върху сърдечно-съдовата система.
Сладките, в това число сладки газирани питиета, съгласно нея също не са подобаващи за утоляване на жаждата - като предписание желаете да пиете още повече, откакто ги изпиете. В допълнение, високата консумация на захар води до развиване на наднормено тегло и свързани със затлъстяването болести.
" След посещаване на банята би трябвало да си починете към час преди идващото хранене ", споделя Стародубова.
В същото време храната не би трябвало да е тежка.
" Това може да бъде зеленчуково ядене: салата, предястие от зеленчуци, зеленчукова гарнитура, ястия от диетично постно месо и птици (пиле, заек, пуйка) или риба на или варена, разнообразни ястия от нерафинирани зърнени храни, ястия с извара и други млечни и киселомлечни артикули с ниско наличие на мазнини, с прибавяне на пресни плодове и зеленчуци, като е значимо да не се преяжда, само че и да не се пропущат ястия “, сподели диетологът.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР