Лекари от Варна преглеждат безплатно бежанци от Украйна. Акушер-гинеколози вече

...
Лекари от Варна преглеждат безплатно бежанци от Украйна. Акушер-гинеколози вече
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за бременни жени от Украйна във Варна


Лекари от Варна преглеждат гратис бежанци от Украйна. Акушер-гинеколози към този момент следят положението на няколко бременни дами, като поемат изцяло всички операции и проучвания, осведоми Българска национална телевизия.

Анна Вакулинко е от Одеса. По обучение е правист и е имала благополучен и спокоен живот в родината си. Бяга със фамилията си от Украйна, с цел да даде късмет на второто си дете да се роди, а по-голямото й момченце да не преживее ужаса на войната.

Със брачна половинка й не са имали време да измислят име на детето си, само че се чака Анна да прегърне дъщеричката си на Благовец. Защото макар войната, животът продължава.

Доктор Маргарита Монастирска е измежду акушер-гинеколозите, които следят бременността на дами от Украйна, избягали от войната. Напълно гратис и с схващане за техните паники.

Много се зарадваха по тази причина, че можем да беседваме. На всичките им въпроси можехме да отговорим напълно изчерпателно. Можехме да ги изслушаме и да ги разберем. Да разберем този потрес, който изживяват сега и...мъката за това, което са оставили там, споделя доктор Маргарита Монастирска, акушер-гинеколог.

Здравната каса ще заплаща за прегледите на потърсилите интернационална или краткотрайна протекция бежанци от Украйна. Но множеството от тях не са регистрирани или не желаят подобен статут. А това значи, че би трябвало да заплащат за медицинските услуги, в случай че положението им не постанова незабавна помощ.

Според лекари, нито една жена няма да бъде върната от болница, в случай че стартира да ражда, даже и да не е подала заявление за интернационална протекция.

Анна и фамилията й се пробват да живеят обикновено, доколкото това е допустимо. 11-годишният й наследник има образователни часове онлайн, имат покрив над главата си и храна на трапезата си.

Да, в този момент сме по-спокойни. Благодаря на хората тук, че ни оказват помощ, поддържат ни с открити души. Аз доста се опасявах какво ще се случи с нас в непозната страна още повече и бременна и не знаехме какво ни чака тук. Но тук хората са прелестни, деликатни са, доста топли души имат българите, споделя Анна Вакулинко.

Анна си потегля от кабинета на лекар Монастирска с ангажимента три дни преди термина още веднъж да се видят, с цел да бъдат спокойни и двете, че всичко ще бъде наред.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР