Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на 22-годишно момиче, чрез

...
Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на 22-годишно момиче, чрез
Коментари Харесай

Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на 22-годишно момиче

Лекари от УМБАЛ Бургас избавиха живота на 22-годишно момиче, посредством комплицирана интервенция, която други лечебни заведения не са се наели да извършат. Причината е, че момичето страда от голям брой болести. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

„ Благодарна съм на лекарите от УМБАЛ-Бургас, че подариха късмет за живот на щерка ми. Самият факт, че се съгласиха да я оперират, е знамение за нашето семейство “, изясни майката – Зоя Рашева.

Дъщеря й Чанита Рашева от бебе е с бъбречна непълнота, а в последните години е на хемодиализа няколко пъти в седмицата. Хемодиализата се организира в бургаската болница. Освен бъбречната непълнота, Чанита има и редица други болести и мощно повредено здраве. Претърпяла е сърдечни интервенции – заменени са й двете клапи на сърцето, два пъти е изпадала в клинична гибел. Операцията се е постанова поради огромно образувание на меките тъкани към тазобедрената става. Момичето го усеща като растяща и мъчителна бучка на дясното бедро, която й пречи да върви. В последните месеци тя не може да направи и няколко крачки.

Консултацията с ортопеди демонстрира, че образуванието би трябвало да се махне, с цел да се възстановят придвижванията. Рискът от интервенцията обаче е голям. Единият рисков фактор е оперираното сърце, което постанова антикоагулантна терапия. Тази терапия попречва съсирването на кръвта, а при интервенцията е нужно тъкмо противоположното – да се спомогне съсирването, с цел да се понижи кръвозагубата. Третият фактор е хемодиализата – преливането на течности, което способства възобновяване, в нейния случай е противопоказано, изяснява началникът на Отделението по реанимация доктор Антон Григоров, който дружно със своя сътрудник доктор Светлин Харалампиев приема предизвикването. Операцията е осъществена от доктор Иван Зайков и доктор Стоян Христов от Отделението по ортопедия.

„ Отстранихме образувание с размери 23 на 10 см. Много искахме да помогнем на това момиче и се веселя, че успяхме “, разяснява доктор Христов.

Сега Чанита се възвръща, а майка й е признателна за новия късмет за живот, който детето й получава. „ За нея това е четвърти живот. Благодарна съм на всички лекари и желая това да се знае не поради мен и детето, а тъй като те го заслужават “, споделя майката.

Заслуга за положителния край имат лекарите в трите отделения – ортопедия, хемодиализа, реанимация, както и операционният блок.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР