Лекари от цяла Испания започнаха днес обща стачка в разгара

...
Лекари от цяла Испания започнаха днес обща стачка в разгара
Коментари Харесай

В разгара на КОВИД пандемията: Лекари от цяла Испания започнаха стачка

Лекари от цяла Испания започнаха през днешния ден обща стачка в разгара на втората вълна на пандемията от ковид. Очаква се протестни дейности да има всеки финален вторник от месеца, до момента в който управляващите не реагират на настояванията им, оповестява Българска телеграфна агенция. Това е първата от 25 години стачка в бранша на национално ниво. Организатор е Държавната конфедерация на медицинските профсъюзи.

Конфедерацията разгласи, че решението е провокирано от актуалната обстановка, с която експертите в опазването на здравето са сблъскват поради незадоволителното финансиране и съществени пропуски в планирането и ръководството. Те се отразяват отрицателно на жизнеспособността на националната система за опазване на здравето, подкопават качеството на здравната помощ и са влошили изискванията на работа и професионалната подготовка на лекарите.

От конфедерацията желаят възстановяване на изискванията на труд и акцентират цялостната липса на разговор сред органите на опазването на здравето и организациите, сплотяващи експертите в сектора.

Според профсъюзите, пандемията в допълнение е влошила ситуацията.
Медиците се оповестиха и против декрет, утвърден преди към месец от управляващите в изискванията на разпространяване на ковид. Според конфедерацията, в отговор на втората вълна от пандемията, единственото решение, което страната предлага, е наемане на медицински сестри, които да правят работата на лекарите, и експресно признание на дипломите на експерти, получени в страни отвън Европейски Съюз. Според синдикатите решенията на управляващите водят до съдбовно утежняване на качеството на здравното обслужване.

По данни на в. " Мундо ", стачката се поддържа от повече от 150 000 лекари. Въпреки стачката, управляващите вкараха наложително за осъществяване минимално ниво от медицински услуги. Асоциацията на медиците от Мадрид посочи, че одобрените от районното държавно управление минимални услуги са близки до 100 % на услугите и на процедура не им дава право на стачка.  От началото на разпространяването на ковид в Испания са регистрирани близо 1,1 милиона инфектирани, над 35 000 пациенти са умряли.

На 25 октомври испанското държавно управление вкара в страната режим на нараснала подготвеност, чието деяние се чака да продължи до май следващата година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР