Лекари от Пловдив спасиха жена с рядък тумор. Благодарение на

...
Лекари от Пловдив спасиха жена с рядък тумор. Благодарение на
Коментари Харесай

Лекари от Пловдив спасиха жена с рядък тумор

Лекари от Пловдив избавиха жена с необичаен израстък. Благодарение на екипната работа на експертите от Клиниките по гастроентерология и по хирургия на университетската болница " Каспела “, пациентката е диагностицирана посредством новаторска технология, след което е оперирана с робота ДаВинчи. Успява да се възвърне единствено за 5 дни и да си тръгне от лечебното заведение изцяло излекувана. 

" Жената пристигна от Варна, с цел да диагностицираме кистата. Извършихме панкреатоскопия и установихме, че при нея има относително рядка кистична неоплазия, наречена интрадуктална папиларно-муцинозна неоплазия. Биопсирахме я и това се потвърди хистологично. По принцип в световен мащаб диагнозата при тези пациенти се слага въз основата на образни проучвания ", описа гастроентерологът доктор Божидар Христов.

Той и сътрудниците му съумяват да създадат и изцяло проучване на основния панкреасен канал, което при тези пациенти е съвсем толкоз значимо, колкото биопсията. Причината е, че доста постоянно кистичните тумори са синхронни и е допустимо надолу по канала да се открият и други. А това е основно за метода и дефинира размера на резекцията.

За благополучие на пациентката, се оказва, че кистата е единствено на едно място. Жената е утвърдена за роботизираната интервенция, която пък е осъществена от екип отпред с проф. доктор Росен Димов, завеждащ Клиниката по хирургия. И за по-малко от седмица е изписана.

" Аз персонално бях доста впечатлен от това, защото тези пациенти общоприетоо при една отворена интервенция лежат в болница 10-15 дни. Тръгват си с дренове, възобновяване лишава месеци. Докато тази жена за пет дни си потегля от болничното заведение по този начин, както е пристигнала, само че излекувана ", показва доктор Христов. И споделя, че добре свършената работа за него е и най-голямото наслаждение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР