Лекари от Италия разкриха вероятната причина, поради която известният немски

...
Лекари от Италия разкриха вероятната причина, поради която известният немски
Коментари Харесай

Подозрение: Бетовен е бил глух заради отравяне с олово

Лекари от Италия разкриха евентуалната причина, заради която известният немски композитор Лудвиг ван Бетовен е изгубил слуха си. Подобни признаци при техен актуален пациент допускат, че глухотата на музиканта може да е била в резултат на отравяне с олово. Резултатите от проучванията са оповестени в научното списание „ Laryngoscope “, предава БГНЕС. 
Бетовен стартира да губи слуха си през 1796 година, в 26-ата година от живота си, а до 1811 година изцяло оглушава. Заболяването не стопира композитора да основава музика, само че прави доста по-трудно осъществяванията му на концерти. Известен е случай, когато по време на премиерата на „ Деветата симфония “ стоящият с тил към публиката Бетовен е бил особено извърнат по този начин, че да може да види залата, която избухнала в овации.
Учените са излагали голям брой хипотези за аргументите за заболяването на композитора - измежду тях са тиф, разнообразни автоимунни болести и необикновеният табиет на Бетовен да спи, потапяйки главата си в студена вода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР