Лекар от Конго, който помага на жертви на сексуално насилие

...
Лекар от Конго, който помага на жертви на сексуално насилие
Коментари Харесай

Лекар и сексуална робиня от Ислямска държава спечелиха Нобел за мир

Лекар от Конго, който оказва помощ на жертви на полово принуждение и жена, минала през ужаса на половото иго, завоюваха Нобеловата премия за мир. За наградата се бориха към 330 персони и организации. Наградата е на стойност 9 милиона шведски крони и ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

Лекарят, който в Конго назовават " Доктор Чудо " и 25-годишната Надя Мурад, са лауреатите на Нобеловата премия за мир.
Берит Рейс Андерсен, ръководител на норвежкия Нобелов комитет: Те са удостоени с премията поради напъните им да сложат завършек на потреблението на половото принуждение като оръжие на войните.
Надя Мурад е от язидтското малцинство в Ирак. Преди четири години селото й било завладяно от " Ислямска държва ". Джихадистите умъртвили мъжете, момчетата трансформирали във бойци, а дамите и девойки - в секусални робини.
Надя Мурад, юни 2017: Надявахме се, ориста ни да е като на мъжете, да бъдем убити, а не продадени и изнасилени.
Надя била подлагана на мъчения, била продавана и препродавана на пазарите за плебеи на джихадистите. След 3 месеца в плен, съумяла да избяга. Откакто е на независимост е трансформирала битката против половото принуждение в житейска идея.

Доктор Денис Муквеге - другият лауреат, е гинеколог от Конго, който от десетилетия избавя жертви на полово принуждение. Разбрал за премията в клиниката си, до момента в който оперирал.
Денис Муквеге, доктор, май 2011 година: Това са жертви, изнасилени с неописуема грубост. Тези, които съумяват да стигнат болничното заведение, са в ужасяващо физическо и психическо положение.
През годините докор Муквеге и сътрудниците му са помогнали на към 30 000 души. Независимо от непрекъснатата смъртна заплаха, която заплашва него и фамилията му, той не се е отказал от идеята.
 Обявиха Нобеловата премия за мир за 2018 година Обявиха Нобеловата премия за мир за 2018 година
Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата премия за мир за 2018 година на гинеколога от Конго Денис Муквеге и правозащитника Надя Мурад за битката им...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР