Лекар и пилот на самолет са най-привлекателните професии у нас.

...
Лекар и пилот на самолет са най-привлекателните професии у нас.
Коментари Харесай


Лекар и пилот на самолет са най-привлекателните професии у нас. Това показва проучване на Асоциа

Лекар и водач на аероплан са най-привлекателните специалности у нас. Това демонстрира изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, създадено дружно с екип от външни специалисти. Остава казусът с неналичието на квалифицирани фрагменти у нас, сочат заключенията от проучването.

Увеличението на заплатите в българската стопанска система може да се случи единствено след растеж на продуктивността на труда. Това съобщи проф. Емилия Ченгелова от Българска академия на науките като част от екипа на Асоциацията на индустриалния капитал, изследвал дефицитните специалности на пазара на труда. Според работодателите и учените, привлекателността на специалностите зависи освен от заплатата, само че и от напрежението и изискванията на труд.

Значението на заплащането не може да се отхвърля в нито една сфера на труд, само че то не е единственият фактор. Екипът, изследвал специалностите, показва още работната среда, непаричните материални тласъци, прециза и вероятностите, само че опциите за повишението на заплатите са свързани с растежа на продуктивността ", споделя професор Емилия Ченгелова.

" За да бъдат по-високи заплатите, би трябвало да бъде по-висока продуктивността на служащите и тогава работодателят ще може да им заплаща повече. Стремеъта е посредством ограничения за увеличение на продуктивността на труда да се основава повече единици продукция и няма по какъв начин, даже в случай че се вземе решение МРЗ да се удвои, работодателят това не може да го направи на процедура, тъй като той си гледа действителното произвеждане ".

От друга страна образованието изостава от потребностите на пазара на труда, което също въздейства върху привлекателността на специалностите.

" Един електротехник, който ще върви да работи в супермодерно дружество, него го образоват на остарели технологии и когато отиде в предприятието той даже не е чувал за такива машини ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР