Критикът на Кремъл Алексей Навални критикува „корумпирания“ елит на Русия, че е довел Путин на власт

...
Лежащият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални в петък
Коментари Харесай

Лежащият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални в петък се прицели в "корумпирания" елит на Русия, който постави президента Владимир Путин на власт.

В това, което той нарече „Моят страх и омраза“ – първото му продължително изявление, откакто беше осъден за екстремизъм и осъден на 19 години затвор от съд в Москва миналата седмица – Навални каза, че мрази егоистичните руски служители, т.нар. реформатори” от 90-те години на миналия век, които се интересуват само от „собственото си богатство”.

„Ето защо не мога да помогна и яростно мразя онези, които продадоха, пропиха и пропиляха историческия шанс, който страната ни имаше в началото на 90-те години“, каза Навални.

„Мразя Елцин, […] Чубайс и останалата част от корумпираното семейство, което постави Путин на власт“, ​​каза той, имайки предвид бившия руски президент Борис Елцин и бившия високопоставен руски служител Анатолий Чубайс.

„Има ли друга страна, в която толкова много министри от (едно) правителство на реформите са станали милионери и милиардери? Мразя авторите на най-глупавата авторитарна конституция, която продадоха на нас, идиотите, като демократична, още тогава давайки на президента властта на пълноправен монарх“, добави той.

Навални обвини руското ръководство след разпадането на Съветския съюз, че „дори не се опита да направи очевидни демократични реформи“.

Той нарече изборите в Русия през 1996 г. „измамни“ и „една от най-драматичните повратни точки в руската съвременна история“, отбелязвайки, че тогава „общата нечестност на изборите“ не го притесняваше.

Но той каза, че „Русия все още ще има шанс“ да обърне нещата в демократична посока.

„Това е исторически процес. Отново ще бъдем на кръстопът“, каза той.

Той обаче призна, че има моменти, когато скача „облян от ужас и студена пот“ през нощта в затвора и чувства, че Русия „отново е имала шанс, но отново е тръгнала по същия начин, както през 90-те години“.

Миналата седмица Навални беше осъден на 19 години затвор по редица обвинения в екстремизъм в това, което беше широко възприето като политически ход на Москва да го накара да млъкне.

Той вече излежаваше присъди от общо 11 години и половина затвор за измама и други обвинения, които според него са скалъпени.

Преди да влезе в затвора, той беше отведен от Русия в Германия през август 2020 г. за лечение, след като беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок от съветската епоха.

Москва отрече да е замесена в отравянето, като самият Путин каза през декември 2020 г., че ако руските служби за сигурност са искали да убият Навални, те „щяха да свършат“ работата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР