Леглата в ключови отделения в област Бургас ще бъдат намалени,

...
Леглата в ключови отделения в област Бургас ще бъдат намалени,
Коментари Харесай

Новата здравна карта порязва област Бургас

Леглата в основни отделения в област Бургас ще бъдат понижени, в случай че бъде призната Националната здравна карта в този си тип, в който е предоставена на публично разискване от Министерството на здравеопазването. Проблемът през днешния ден бе подложен на конференция от регионалния шеф, представители на общини в района и на здравните управляващи. Ако бъде осъществена картата по този метод, тя ще сложи Бургас на 16 – то място в страната по отношение на обезпеченост на леглова база. А при запълване на потенциала им, хората ще би трябвало да вървят да се лекуват в прилежащи области или да си заплащат, даже и да са здравно – обезпечени.

Не са взети верни данни за популацията, уточни регионалният шеф Вълчо Чолаков. Отчетени са хората по непрекъснат адрес – 412 000 души, а това число не е правилно, разяснява той, тъй като има доста хора, които са с сегашен адрес в района, а непрекъснат – на друго място; не са регистрирани и българите, които живеят в региона единствено през летния сезон. Никой не е взел под внимание и туристите – над 3 млн. души минават през летище „ Бургас “, огромна част, от които, остават в региона. Не е регистриран и фактът, че в Бургас се разкрива медицински факултет и бъдещите експерти ще би трябвало да се образоват в района.

В здравната карта отсъстват и пет лечебни заведения, измежду които някогашните диспансери в Бургас – онкологичният, кожно – венерическият и психодиспансерът. 
 Намаляване на болничните кревати с 6000 планува планът за Национална здравна карта  Лекарите желаеха анулация и на мораториума за нови медицински действия  Депутатите заговориха за смяна в здравната система
В момента, в област Бургас има 1543 кревати за интензивно и интензивно лекуване. Над 2900 са общият им брой, който включва и тези за рехабилитация, палеативни грижи и дълготрайно лекуване. От комисията, с ръководител регионалният шеф, са поискали нарастване за леглата за интензивно лекуване – на 1830. Въпреки това, те са изчислени на 1555, само че не са разпределени вярно, уточни заместител – началникът на РЗИ Вергиния Цанова. Увеличават се леглата за терапия, а се понижават тези в хирургия, акушеро – гинекология и педиатрия. Така действително ще се насочват пари от здравната каса към лечебни процедури. Това слага Бургас на 16 – то място в страната по леглова база, разясни Цанова.

Тя добави, че не са регистрирани и други фактори – региона е 4 – та по население, 3 – та по раждаемост, има растеж на популацията под 17 години.

Намаляването на кревати ще докара до отлив на пациенти, които ще се лекуват по здравна каса в други области, разяснява заместител – кметът на Бургас Лорис Мануелян.

Всички 13 кметове от региона са подписали декларация и са декларирали несъгласието си с плана на регионалната здравна карта, която ще бъде импортирана в Министерство на здравеопазването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР