Легендата на световния тенис Матс Виландер, който е известен и

...
Легендата на световния тенис Матс Виландер, който е известен и
Коментари Харесай

Легендата Виландер специално за Sportal.bg: Григор е в топ 5 на света, когато има хубав ден

Легендата на международния тенис Матс Виландер, който е прочут и дълготраен специалист и анализатор на " Евроспорт ", даде извънредно за българска медия изявление пред Sportal.bg преди началото на шампионата от Големия шлем " Уимбълдън ". Знаменитият някогашен тенисист отдели време да отговори изчерпателно и с детайлности за възможностите на Григор Димитров на " свещената трева " в Лондон, както и още веднъж засипа с похвали качествата на ракета номер 1 на България.

Няма по какъв начин първият ми въпрос да не е за Григор Димитров. Какви смятате, че са възможностите му на „ Уимбълдън “?

Аз като безпристрастен фен, въпреки че съм почитател на Григор, бих споделил, че не мога да го слага в топ 4 на любимците за купата на „ Уимбълдън “, само че сигурно е в топ 8. Тъй като съм негов почитател, се надявам, искам, а и планувам, че ще се показа доста добре. При състояние че преди няколко години игра полуфинал в Лондон, а и тази година игра полуфинал на Australian Open, за него ще е облекчение да играе на „ Уимбълдън “, тъй като той се усеща най-добре във формат 3 от 5 сета.

Според мен той има тази класа, която се изисква за положително показване навръх Голям шлем, също така, той обича да играе огромни мачове на огромни кортове против най-силните играчи, а и има отлични душeвност и придвижване, с цел да се показва най-добре точно тогава. Също по този начин той явно обича „ Уимбълдън “ и обича да играе на трева, а и направи хубава подготовка в „ Куинс “, гледах мача му с Фелисиано Лопес. Имайте поради, че Лопес сега е в обстановка като тази на Федерер и Надал, тъй като той самият сподели, че на 35-годишна възраст играе най-хубавия тенис в живота си. Така че доста добра подготовка за Григор, той е извънредно рисков, само че би трябвало да се знае, че е уязвим в първата седмица от „ Уимбълдън “.



И то не тъй като няма манталитета на победител, а тъй като в първата седмица на „ Уимбълдън “ тревата ще е най-зелена и в най-хубаво положение, което значи и най-хлъзгава. Именно тогава хора като Григор, Новак Джокович и Рафаел Надал, които се движат необикновено по корта, ще бъдат ощетени. Тогава преимуществото, че се движиш ужасно, е понижено, тъй като по-трудно правиш излизания към мрежата, а и е просто по-хлъзгаво. Надявам се, че ще оцелее в първата седмица или примерно в първите два кръга, след това към този момент кортовете ще поизсъхнат малко, по този начин да се каже, което ще му разреши да играе по метода, който обича. И тогава към този момент Григор ще бъде сериозен конкурент, доста тежък съперник за всекиго и доста сложен за побеждаване.

Казвали сте, че бекхендът на Новак Джокович не е в топ 20 в света сега, по какъв начин бихте сравнили техническите съставни елементи на Григор Димитров с тези на останалите топ играчи?

Всички съставни елементи в играта на Григор Димитров бих ги сложил на едно равнище с останалите, когато той има добър ден. При него има единствено дребни проблеми, да вземем за пример – бекхендът му наподобява не е толкоз ефикасен на моменти и надлежно има потребност от повече неизменност с него, само че това не значи, че не е първокласен. Същото се отнася и за първия му сервис, тъй като той е негово огромно оръжие, когато влиза.


Само че той би трябвало да се постарае да вкарва първия си сервис по-често, тъй като тъкмо това е съставният елемент, който може да го вади от сложни обстановки на корта, когато не играе по най-хубавия вероятен метод. В тези моменти точно би трябвало да може да разчита повече на първия си сервис. Според мен персонално проблемите му от време на време идват от самото подмятане на топката, тъй като я подмята много зад главата си при първи сервис, а това нормално се прави на втори начален удар. Затова ми се коства, че се получават разликите в успеваемостта.

Когато Григор загуби от Рафаел Надал на полуфинала на Australian Open, Вие го похвалихте извънредно доста. Мислехте ли тогава, че е единствено въпрос на време да се върне в топ 10 на международната класация и в този смисъл липсва ли му все нещо, с цел да го направи. Само на 5 точки е от 10-ия в света Жо-Вилфред Цонга, само че Вие считате ли, че мястото му е там и какво му липсва към момента, с цел да е там?

Според мен, липсват му тъкмо 5 точки. Нека да е ясно, когато приказваме за топ 10 в света, аз персонално нямам поради топ 10 на международната класация сега. Не приказвам за някаква компютърна стратегия, която пресмята точките въз основата на миналите две години и ти споделя в кои шампионати да играеш, тъй като би било добре за ранкинга ти, тъй като си печелил точки тук преди няколко месеца и в този момент отново би трябвало да печелиш точки тук, вместо там.

Говоря за топ 10 на света като качество на играта, за равнището на Григор. Да си в топ 10 на ранглистата е значимо, евентуално, най-много тъй като получаваш по-добри пари от спонсорите си, само че аз нямам поради това. Топ 10 на ранглистата се раздухва повече от медиите, само че е доста елементарно да кажеш, че си в топ 10 в даден миг, само че няма чак такава разлика дали си десети или единадесети. За мен е значимо равнището на играта ти. За мен Григор още по време на Australian Open сподели, че се е завърнал в топ 10 на света като качество на тениса, а това, че компютърът не го регистрира към момента, не е толкоз значимо. А и действително значение има да си в топ 16, топ 8 и топ 4...



Заради мястото измежду поставените в шампионатите от Големия шлем...

Точно по този начин, с цел да си по-добре подложен в Големия шлем. Другото няма такова значение, самият факт, че си в топ 10, няма изключително значение. Така че ще кажа още веднъж, че за мен няма никакво подозрение, че Григор Димитров е измежду десетимата най-хубави тенисисти, това е несъмнено и ще си пазя мнението. И ще кажа също, че Григор е в топ 10, когато има естествен ден на корта, тъй като когато има страховит ден на корта, е в топ 5. А когато има слаб ден, е в топ 30. И единствено тъй като към момента му се случва да има и неприятни дни, ранкингът му е 11.

И в действителност не е толкоз значимо дали ще паднеш в трети кръг на Монте Карло или в първи кръг на някой различен шампионат, на края на годината е значимо на какъв брой полуфинали и финали си взел участие, изключително в Големия шлем. Така че той си е в топ 10 в естествена конюнктура, и то без никакъв проблем. Когато има неприятни дни, би трябвало да залага повече на оръжията си, с цел да се измъква от неприятните моменти и може би му би трябвало малко повече неизменност. А когато има страховит ден, се нуждае от още доста малко убеденост, че е кадърен да победи играчите на абсолютния връх. И приказвам за случаи, когато и въпросните водачи ще играят допустимо най-добре, както го направи Надал на Australian Open. Григор в никакъв случай не е бил по-близо до няколкото най-хубави, колкото е в този момент. И в този момент не го споделям, с цел да съм благ, тъй като приказвам пред българин, това е мнението ми.



Значи не подкрепяте изказванието, че Григор Димитров, дружно с Милош Раонич и Кей Нишикори, са част от така наречен „ изгубено потомство “, защото не са спечелили Голям шлем или „ Мастърс “ и надлежно не са оправдали капацитета си?

Не го поддържам и те не са „ изгубено “ потомство, а по-скоро „ злополучно “ потомство, тъй като имат неприятния шанс да се изправят против „ златното потомство “ на тениса. Играят в ерата на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. И Анди Мъри, който може и да е единствено с три трофеи от Големия шлем, само че е извънредно непрекъснат в изявите си през последните години. Федерер, Надал и Джокович са евентуално тримата най-велики в историята. Няма подозрение, че Федерер и Надал са двамата най-велики в историята, а за мен Новак дели третото място с Пийт Сампрас и Род Лейвър. А и те печелят трофеи и играят на удивително равнище, даже когато са след 30-годишна възраст, а аз не съм се изправял против такива играчи, когато бях още млад гений.

Ексклузивното за българска медия изявление на Sportal.bg с Матс Виландер бе осъществено със съдействието на Евроспорт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР