Легендата на Пирин (Благоевград) и ЦСКА Иво Андонов рядко дава

...
Легендата на Пирин (Благоевград) и ЦСКА Иво Андонов рядко дава
Коментари Харесай

Иво Андонов: Нападателите на Левски и ЦСКА трябва да вкарват поне по 20 гола на сезон

Легендата на Пирин (Благоевград) и ЦСКА Иво Андонов рядко дава изявленията. Бившият национал и притежател на частния Пирин 2001 приказва преди срещата на ЦСКА-София на следващия ден с Йънг Бойс.

Ето какво сподели Ивайло Андонов - най-резултатният футболист на ЦСКА за последните 30 години и изпълнител №7 в цялата история на клуба пред Букмейкър Рейтинги.

- Господин Андонов, одеве се взе решение за прекъсване на тренировките на младежите и юношите до 18 години, а вие отдавна се занимавате с детско-юношеската ви школа. Това проблем ли е за вас и подрастващите?

- Проблем е за всички, само че това е решението, което са взели. На децата времето им тече, всеки ден, всяка седмица, да не приказваме за месец или два, са пагубни за развиването им. Тази година ги затваряме два пъти! След всяка сходна пауза ни би трябвало доста време, с цел да наваксаме пропуснатото и изоставането. А какво остава да приказваме за надграждане?!

- Но в този момент би трябвало да спрете...

-Обикновено тренирахме до Коледа, по-късно пускахме децата за 2-3 седмици пауза и от средата на месец януари подновявахме тренировки. Нали посредством придвижването и спорта има здрав дух и крепко тяло - да употребявам това факсимиле. Според мен това е най-важното в този интервал, а ние затваряме децата в домовете. Лошото обаче е, че ние не сме сигурни дали ще бъдат по домовете или ще се събират в градинките. А там какво вършат... Не знам кое е по-малкото зло, само че би трябвало да се мисли за бъдещето на децата.

- Имахте ли проблеми през последните сложни месеци на пандемията от чисто здравословен темперамент?

-Не, никакви. Единствено е имало случаи на карантинирани деца поради учебното заведение. Но отминава интервалът и по-късно не престават да упражняват. Аз не виждам особена разлика сред 18-годишните и 19-годишните да вземем за пример, тъй като възбраната важи за тези до 18 години. С какво по-различни са тези на 19 или 20 години?! Поне хубаво е решението да продължи мъжкият футбол и шампионата.

-ЦСКА играе в четвъртък против Йънг Бойс в Лига Европа. Следите ли какво се случва в тима?

-Следя всичко, проследявам всички тимове. Пожелавам победа на ЦСКА, тя ще бъде за положителното на целия ни футбол, който виждате в какво положение е.

-Ще се оправи ли Бруно Акрапович на Армията?

-Всички знаем, че управлението на ЦСКА има високи упоритости. С Бруно Акрапович и без Бруно Акрапович там нещата са ясни, има главен началник, който ръководи клуба. Победата в Базел беше супер, по-късно на тима пристигна самочувствие, тъй като първоначално беше много колебаещ се. Дори и по-късно виждате, че демонстрира своенравие в някои мачове.

-Питам ви за Бруно Акрапович, тъй като за интервала си в Локомотив Пловдив завоюва три трофея, което не е по никакъв начин малко.

-Нали знаете какъв брой огромна е разликата. В ЦСКА публиката също основава напън върху управление, върху треньори, върху всички. Така че там няма по какъв начин да си, както си бил в Локомотив Пловдив. Много почитам Локомотив, само че там, колкото по-напред си в класирането - е супер. Ако не си, не се вършат такива драми, каквито са в ЦСКА. По мое време вкарвах на три мача по два гола. Ако на третия мач не вкараш, идва четвъртият дуел и те питат: " Какво става, в рецесия ли си...?! " И ти започваш да се ослушваш: " Абе, какво се случва тук... " Да съпоставяме годините, футболистите и поколенията е ненужно. Виждате в този момент какво е равнището. В тимове като ЦСКА и Левски, в случай че не вкарваш по 20 гола на сезон, за какви нападатели приказваме?! И плюс това си спомнете, че преди нямаше плейофи, имаше 30 мача на сезона, когато " А " група беше 16 тима и това е. А в този момент имат по 40 мача и повече и имаше неотдавна сезони, в които голмайсторът на " А " група беше с 14 или 16 тима.

-Говорите за голмайстори, а Мартин Камбуров е образец за дългоденствие във футбола. Какво е мнението ви за него?

-Учудващо поддържа добра форма и го търпят. Казвам търпят, тъй като към всеки един футболист би трябвало да имаш самостоятелен метод. Един към 20-годишния и напълно различен към 40-годишния.

-Но той демонстрира предпочитание по-голямо от доста 20 или 25-годишни...

- Знаете ли, с годините желанието се ускорява от ден на ден. Колкото повече си към края, толкоз повече ти се играе, тъй като просто знаеш, че финалът е близо, идват последните ти мачове. С годините ставаш все по-добър и в случай че имаш шанс да се опазиш от травми, работиш добре, няма проблеми да играеш повече. За върха е друга тематика. Знаете, че Петър Жеков е отхвърлен от футбола още ненавършил 31 години.

- Работите с деца и юноши, а в тимовете в елита е цялостно с чужденци.

- Това е действителността. Нека бъдем почтени. Много по-лесно е с чужденците. Той идва, играе шест месеца, има добър управител, който по-късно го продава в Европа и готово. А да отгледаш дете, да го изведеш до юноши старша възраст и след това в мъжкия футбол... това е сложна работа.

- Лошото е, че идва времето, в което няма да има български футболисти за националния тим.

- Така е. Но на нито един президент или притежател не може да кажеш - ще правиш това и това, няма да водиш чужденци, ще пускаш еди какъв брой си българи. Нали сме в Европа, по какъв начин да забраниш нещо?! Според мен е добра процедура да бъде премислено и въведено още веднъж правилото за един младеж до 18 години да играе едно полувреме в мъжкия отбор и още един младеж до 21 години също да е в тима. Малко по малко да се стартира отнякъде.

- Като гледате сегашния народен тим какво ви е мнението?

-Боли ни, всички ни боли! Обаче това е действителността, дано не се заблуждаваме. Ние от дълго време не сме даже на междинна европейска класа. Обаче не може и единствено с рецензии. И то да бяха рецензии, а обстановката отива към насмешки. Не съм склонен и с това. Това са футболистите, това е действителността. При Петър Хубчев малко сякаш нещата помръднаха, само че по-късно не знам какво се е случвало.

- Има отправени рецензии и към БФС поради положението на националния тим. Конгресът бе отсрочен, а преди известно време името на Димитър Бербатов бе забъркано към възможна кандидатура? Може ли човек от неговия диаметър да се оправи с ръководството?

- Ако желае да го плюват? Нали знаете, че който е горе - го плюват. Винаги на всеки ще се намерят недостатъци. Дори не приказвам единствено за футбол, а за политиката, за всичко. Който е горе след това се споделя: " А, по какъв начин може този или оня да е там, той е еди какъв си, за нищо не става. " Ще му изкарат и видео записи, и всичко...

-Вашият роден Пирин към този момент е водач във Втора лига. Ще може ли тимът да се завърне в елита този сезон?

-В тима се събраха положителни футболисти, с които няма да е обикновено да не са в челото на класирането. Имаха съмнения до един миг, само че в този момент потвърждават резултати. Имаше интервал на някакво преболедуване и сякаш акомодация към Втора лига, тъй като и през това би трябвало да се мине. Мисля, че най-нормалното е Пирин да е един от първите два тима в крайното класиране и да се завърне в Първа лига. Има много мачове до края на сезона и още занапред е мъчно да се предвижда, само че нека вървят по същия метод.
 Легендата на Пирин Иво Андонов разкритикува Милен Радуканов
Легендата на Пирин Иво Андонов разкритикува Милен Радуканов

" Не съм сюрпризиран, че тимът изпадна ", съобщи бронзовият медалист от Съединени американски щати 94`
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР