Легендата на Черно море Дамян Георгиев почина тази сутрин на

...
Легендата на Черно море Дамян Георгиев почина тази сутрин на
Коментари Харесай

Отиде си легенда на Черно море

Легендата на Черно море Дамян Георгиев умря тази заран на 72 години. Георгиев е умрял в съня си, откакто през последните шест месеца се бореше с подло заболяване. Цялата кариера на някогашния флангови нападател минава в отбора на " моряците ". Георгиев от доста години живееше в Съединени американски щати.

Чудото, както е прочут Георгиев е ученик на школата на Черно море. През 1968 година е включен в първия състав на „ моряците “ и дебютира в „ А “ група на 18-годишна възраст. Година по-късно става европейски първенец с юношеския народен тим, с който записва 11 мача и 3 гола. На 28 декември 1969 година дебютира за „ А “ националния тим в контрола против Мароко, която е изгубена с 0:3.Това му остава единственото присъединяване за мъжкия състав на България. Между 1970 година и 1972 година изиграва 16 мача и вкарва 3 попадения за младежкия народен тим.

Георгиев играе за Черно море в продължение на 10 години. В шампионата записва общо 244 мача с 63 гола – 213 мача с 55 гола в „ А “ група и 31 мача с 8 гола в „ Б “ група. Бърз, пробивен и техничен футболист. Майстор на спечелването на дузпи. По време на кариерата му са отсъдени 58 наказателни удара за Черно море след нарушавания против него.

След края на спортната си кариера се занимава с треньорска активност. Седемнадесет години работи в детско-юношеската школа на клуба. Впоследствие е бил отпред на Овеч (Провадия), Локомотив (Каспичан) и Ботев (Нови Пазар), чийто състав съумява да изведе до промоция за „ Б “ група. През 1996 година за малко е старши треньор на Черно море. Живеше в Орландо (Флорида), Съединени американски щати.
`

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР